IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu

IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu

Prije nego što odluči da ode u inostranstvo, mlad čovjek treba biti siguran da je dao maksimum i u svojoj zemlji i da je uradio sve što je mogao na našim prostorima, poručio je Bojan Šukalo, IT inženjer, koji je nakon odlaska u Minhen i šest mjeseci provedenih tamo, ipak odlučio da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

“Glavni razlog mog povratka u Banjaluku su socijalne veze i osjećaj da mi je kvalitet života, uprkos dobrim radnim uslovima, lošiji, zbog neispunjenog socijalnog segmenta. Često su male stvari te koje daju kvalitet i ukus životu, a male stvari koje cijenim su kontakti sa ljudima koji mi znače”, kazao je Šukalo za “Nezavisne”.

Život je, naglašava on, mnogo smisleniji i lakši u tim isprepletenim vezama i poznanstvima nego što se na prvi pogled čini.

“Za mene su socijalne mreže i onlajn komunikacije samo nužno zlo i loša zamjena za kontakt uživo. U nekom momentu sam, u tih šest mjeseci, poželio da živim drugačije i da pokušam ponovo ovdje u Banjaluci”, priča Šukalo.

Želio bi, dodaje on, da mladi ljudi na ovim prostorima, prije odlaska u inostranstvo, pokušaju dati sve od sebe na putu ka kvalitetnijem i zdravijem životu.

“Dakle, da pokušaju prepoznati svoj kapacitet koliko god je to moguće i da se aktivno angažuju da taj kapacitet na našim prostorima i realizuju.  Slobodna i kvalitetna osoba, sa jasno postavljenim prioritetima, pronaći će svoje mjesto i u Bosni i Hercegovini i u Njemačkoj jednako”, savjetuje Šukalo.

U Njemačkoj  je, kaže, proveo pola godine na poslovima IT inženjera, sa akcentom na informatičku bezbjednost, a to je posao koji je radio i radi u Bosni i Hercegovini.  Prema njegovim riječima, u strukovnom smislu je prilagođavanje na nove radne zadatke bilo minimalno.

“S druge strane, ovi poslovi su osjetljivi po pitanju poslovne kulture u samoj kompaniji pa je za mene bio izazov da na pravi način nađem mjeru bezbjednosti koja se u praksi zahtijeva”, ističe Šukalo. Naglasio je da su uslovi, uopšteno govoreći, bili dobri, te da je radna atmosfera u Njemačkoj bila ugodna i bez pritiska.

“Kolege su bile srdačne i nije bilo prepreka integraciji u novo poslovno okruženje. Najviše prilagođavanja zahtijeva poznavanje jezika na nivou da si siguran u radne zadatke i da možeš diskutovati sa kolegama”, prisjetio se Šukalo. Dodaje da je ipak u pogledu sporazumijevanja imao i pomalo sreće jer  njegova tadašnja kompanija nije insistirala na njemačkom jeziku, već se mogao koristiti i engleski, ali da ipak radno sporazumijevanje može predstavljati veliki problem ako njemački jezik ne poznajete dovoljno dobro.

“Moje iskustvo govori da Nijemci ranije stupaju u radni odnos nego što je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Dakle, ranije izgrađuju profesionalni stav i pristup radnim zadacima”, pojasnio je Šukalo.

Kada se uporedi poslovno iskustvo u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, Nijemci, ističe on, imaju manje formalizma i akcenat je na poslovnoj efikasnosti, kako u tehničkim, tako i u organizacionim pitanjima.

“Takođe, ohrabruje se direktni kontakt unutar kompanije i direktno rješavanje problema, dok je manji akcenat na vertikalnoj hijerarhiji u kompaniji. S druge strane, mnogo više je sličnih ili istih stvari nego što mi na prvi pogled mislimo. Birokratija je prisutna i u Njemačkoj, ponekad i više nego u Bosni i Hercegovini”,  zaključio je on.

Previous Svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije FBiH
Next Bošnjaci - elitna formacija u vojskama Poljske, Pruske, Holandije i Danske

You might also like

NAŠI DANI

Imenovanja VM BiH: Od 23 direktorske pozicije u državnim institucijama Bošnjacima šest, Hrvatima osam, a Srbima devet

NOVI PREGOVARAČI NA DJELU Vijeće ministara BiH za godinu dana izvršilo je 56 imenovanja na pozicije direktora, zamjenika direktora, pravobranilaca, koordinatora javne uprave…, piše NAP. Imenovano je 20 Srba, 19

NAŠI DANI

Čović i Nikšić: Imamo koaliciju na svim nivoima, očekujemo formiranje vlasti do kraja godine

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak je potpisan koalicioni sporazum između stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i stranaka koje čine takozvanu “osmorku”, koji je otvorio

NAŠI DANI

Općina Novi Grad neće dozvoliti gašenje preduzeća „Zrak“ najveće firme namjenske industrije sa tradicijom dužom od 70 godina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušava na svaki način da uništi i ugasi firmu „Zrak“, jedinu firmu namjenske industrije na prostoru općine Novi Grad Sarajevo sa tradicijom dužom od 70