Bošnjaci – elitna formacija u vojskama Poljske, Pruske, Holandije i Danske

Bošnjaci – elitna formacija u vojskama Poljske, Pruske, Holandije i Danske

O hrabrim bošnjačkim konjanicima koji su izazivali divljenje i bili uzor vojskama evropskih zemalja tokom 18. i 19. vijeka…

Bošnjaci su se za vrijeme drugog šleskog rata (1744–1745) borili protiv Prusa na strani Poljaka, među kojima je ime Bošnjak bilo simbol hrabrih i vještih konjanika u poljskom lakom konjaništvu. Već u ljeto 1745. vidimo kako ti Bošnjaci prelaze u ratnu službu Frdricha Velikog; njihova pojava u pruskoj vojsci usko je skopčana sa prošlosti pruske husarske pukovnije u koju bošnjački zbor udara temelj vrsti vojske kopljanika-jahača.

Vojnička slava bošnjačko-pruskog zbora i veliki uspjesi u borbi s kopljem bili su povod da je i u danskoj vojsci uvedena četa kopljanika pod imenom Bošnjaci s istom fantastičnom odjećom i oružjem, koja je, kao i kod Prusa, bila dodijeljena jednoj husarskoj pukovniji.

-Pruska je pukovnija Bošnjaka poslužila i Holandiji kao primjer pri ustrojstvu jedinice konjanika, oboružanih kopljem; oni se u jednom holandskom djelu o vojnim uniformama označavaju ulanima Bošnjacima (Bosniaques).

Bošnjačka trupa u danskom gradu Køge

Godine 1791. u gradu Køge smjestila se eskadrila “Bošnjaka”, koja se sastojala od 125 muškaraca s konjima. Navodi se kako su imali briljantne i egzotične uniforme.

Napustili su grad 1816, kada je Køge prestao da bude grad garnizona.

Službenici su živjeli u sadašnjem muzeju (Nørregade 4), dok su ostali bili smješteni oko grada. Oni se stoga pojavljuju u popisu. Na osnovu popisa iz 1801. godine, naveden je spisak Bošnjaka, njihovog prebivališta (preveden na trenutnu adresu mjesta), starosti, djece i položaja.

Bilo je 12 oženjenih Bošnjaka sa ukupno 24 djece, tako da još uvijek ima njihovih potomaka u Køge području. Imamo i redovne upite o arhivama o Bošnjacima – ističu iz arhiva pomenutog grada.

Na internetu se može pronaći destine starih slika, prvobitno objavljenih u djelima evropskih autora, a koje prikazuju izgled pomenutih trupa u navedenim vojskama.

Izvori: Muhamed Hadžijahić, ‘Od tradicije do identiteta;

web-stranica arhiva grada Køge.

(MiruhBosne)

Previous IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu
Next Iz Minhena u Visoko: Alisin povratak majci u Bosnu

You might also like

NASLIJEĐE

ZAMETNUTI BISER – STARI GRAD KOMOTIN U JAJCU

Poput zametnutog bisera, koji je istovremeno i tajanstven i romantičan i privlačan, o Komotinu se malo zna. Grad kao da čeka svoj izlazak na svjetlo povijesti Piše: Leonard VALENTA Taman

HISTORIJA

Tragom pisane baštine BiH – Rukopisi Crkve bosanske

Kratki prikaz sredjevjekovnih rukopisa za koje se sigurno zna da su pripadale Crkvi bosanskoj, da li po sačuvanom kolofonu sa imenom pisara “krstjanina” ili po vlasniku koji je bio bogumil

HISTORIJA

Glasinac: Tragovi historije

Zna se da je u doba Ilira Glasinac bio gusto naseljen. Broj stanovnika prije 2300 godina bio je približno jednak broju stanovnika iz sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. O bogatstvu Autarijata