Bošnjaci – elitna formacija u vojskama Poljske, Pruske, Holandije i Danske

Bošnjaci – elitna formacija u vojskama Poljske, Pruske, Holandije i Danske

O hrabrim bošnjačkim konjanicima koji su izazivali divljenje i bili uzor vojskama evropskih zemalja tokom 18. i 19. vijeka…

Bošnjaci su se za vrijeme drugog šleskog rata (1744–1745) borili protiv Prusa na strani Poljaka, među kojima je ime Bošnjak bilo simbol hrabrih i vještih konjanika u poljskom lakom konjaništvu. Već u ljeto 1745. vidimo kako ti Bošnjaci prelaze u ratnu službu Frdricha Velikog; njihova pojava u pruskoj vojsci usko je skopčana sa prošlosti pruske husarske pukovnije u koju bošnjački zbor udara temelj vrsti vojske kopljanika-jahača.

Vojnička slava bošnjačko-pruskog zbora i veliki uspjesi u borbi s kopljem bili su povod da je i u danskoj vojsci uvedena četa kopljanika pod imenom Bošnjaci s istom fantastičnom odjećom i oružjem, koja je, kao i kod Prusa, bila dodijeljena jednoj husarskoj pukovniji.

-Pruska je pukovnija Bošnjaka poslužila i Holandiji kao primjer pri ustrojstvu jedinice konjanika, oboružanih kopljem; oni se u jednom holandskom djelu o vojnim uniformama označavaju ulanima Bošnjacima (Bosniaques).

Bošnjačka trupa u danskom gradu Køge

Godine 1791. u gradu Køge smjestila se eskadrila “Bošnjaka”, koja se sastojala od 125 muškaraca s konjima. Navodi se kako su imali briljantne i egzotične uniforme.

Napustili su grad 1816, kada je Køge prestao da bude grad garnizona.

Službenici su živjeli u sadašnjem muzeju (Nørregade 4), dok su ostali bili smješteni oko grada. Oni se stoga pojavljuju u popisu. Na osnovu popisa iz 1801. godine, naveden je spisak Bošnjaka, njihovog prebivališta (preveden na trenutnu adresu mjesta), starosti, djece i položaja.

Bilo je 12 oženjenih Bošnjaka sa ukupno 24 djece, tako da još uvijek ima njihovih potomaka u Køge području. Imamo i redovne upite o arhivama o Bošnjacima – ističu iz arhiva pomenutog grada.

Na internetu se može pronaći destine starih slika, prvobitno objavljenih u djelima evropskih autora, a koje prikazuju izgled pomenutih trupa u navedenim vojskama.

Izvori: Muhamed Hadžijahić, ‘Od tradicije do identiteta;

web-stranica arhiva grada Køge.

(MiruhBosne)

Previous IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu
Next Iz Minhena u Visoko: Alisin povratak majci u Bosnu

You might also like

HISTORIJA

Bosanski franjevci brane bošnjaštvo

-Pojedini franjevci su čak u javnim glasilima odrješito ustajali protiv toga da se bosanski katolici počinju nazivati Hrvatima, tumačeći da oni nisu Hrvati nego Bosanci, i da se “kao Bosanci

HISTORIJA

Prepiska Husein kapetana Gradaščevića i kneza Miloša

Još prije no se Husein obratio arzuhalom na velikog vezira, došlo je između njega i kneza Miloša do interesantne prepiske, koja nam daje jasnu sliku o ovoj dvojici susjeda, a

HISTORIJA

Mili – Visoko: Mjesto krunisanja bosanskih kraljeva

Muzej na otvorenom, koji bi govorio o srednjovjekovnoj Bosni, trebao bi se nalaziti na mjestu krunisanja i pokopavanja bosanskih kraljeva. Bogata historija srednjovjekovne Bosne nedovoljno je predstavljena javnosti, uprkos činjenici