Biljani kod Ključa: Sjećanje na 260 mještana ubijenih u jednom danu

Biljani kod Ključa: Sjećanje na 260 mještana ubijenih u jednom danu

Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizovao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida u džamiji u Biljanima.

Podsjećanje je to na Bošnjake tog mjesta ubijene 10. jula 1992. godine. Na taj dan svirepo je ubijeno 260 muškaraca, žena i djece – čija su tijela nakon stravičnog zločina odvežena i bačena u nekoliko masovnih grobnica, od kojih posebnu jezu budi jama Bezdan na lokalitetu Lanište čija dubina iznosi preko 20 metara, u koju su bacani živi i mrtvi mještani.

Među ubijenima bilo je i šestero djece.

Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami u zagrljaju ubijene majke i s flašicom u ruci. Trenutno se traga za još osam tijela.

Za ovaj stravični zločin odgovaralo je samo jedno lice. Sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine za zločine u Biljanima osudio Marka Samardžiju na 26 godina. Sa ovom gorkom istinom i nakon 27 godina žive članovi porodica koji dostojanstveno i tiho čekaju da se pred lice pavde izvedu počinioci ovih stravičnih zločina.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv datoteke je 5d26fe2ff3401rtvusk11041079.jpg

(MiruhBosne/rtvusk)

Previous Inzko : Iduće godine Bosna i Hercegovina će dobiti zakon o negiranju genocida
Next Jusuf Nurkić doputovao u Srebrenicu da oda počast žrtvama genocida

You might also like

NAŠI DANI

Vedad Ibišević obradovao mališane u rodnoj Vlasenici

Vlasenica/Milići, 22. 5.2020.godine -Danas su na području našeg Medžlisa za sve učenike Osnovnih škola (I-IX) podijeljeni Bajramski paketići (220). Uz paketić svako dijete je dobilo novčanu hediju od 100 KM.

MADE IN BOSNIA-387

U Sarajevu sutra počinje Sajam malih porodičnih firmi

Sajam malih porodičnih firmi, u organizaciji Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini”, bit će održan od 11. do 14. aprila na Trgu oslobođenja –

NAŠI DANI

U New Yorku na Wall Streetu upriličena komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici i Bosni

Jučer, 11. jula – u povodu 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegovini, u srcu biznis New Yorka, građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine