U Ankari obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

U Ankari obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

Prigodnim skupom u glavnom gradu Turske u Ankari obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici i odana počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu Agency.

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Parku “Alija Izetbegović“ u općini Kecioren organizirale su ta općina i ambasada Bosne i Hercegovini u Ankari.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Bakir Sadović istakao je kako je genocid u Srebrenici bolan događaj za narod u BiH i sve muslimane.

Sadović je kazao kako je ovaj datum određen kao dan sjećanja na sve šehide, te je dodao da žrtve, šehidi i njihove porodice ne smiju biti zaboravljeni, a da Bosna i Hercegovina mora biti jaka da joj se takva katastrofa ne bi više nikada ponovila.

“Turska radi na izgradnji mira među narodima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Da je onomad Turska imala današnju snagu i liderstvo, ova katastrofa se sigurno ne bi ni dogodila u Bosni i Hercegovini“, kazao je Sadović.

Zastupnik turskog parlamenta iz Ankare Emrullah Isler istakao je da je genocid u Srebrenici barbarski zločin u kojem su ubijene hiljade muslimana u srcu Evrope i pred očima cijelog svijeta.

Ističući kako su muslimanske regije mete brojnih napada, Isler je kazao kako se jedan od najvećih takvih napada dogodio prije 24 godine u Bosni.

“Turska mora biti jaka, jer kada smo jaki na Balkanu i na Bliskom istoku će biti mir“, poručio je Isler. Načelnik općine Kecioren Turgut Altinok kazao je da je turski narod u srcu osjećao veliku bol tokom agresije na BiH.

“U Bosni, u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, u srcu Evrope i na pragu 21. stoljeća se dogodio genocid i humanitarna katastrofa“, kazao je Altinok koji je dodao da je prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović imao veliku zaslugu što danas Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u miru.

Nakon obraćanja, prisutni su položili cvijeće na Spomenik srebreničkim šehidima. 

Previous Skokom bez aplauza Mostar odao počast žrtvama Srebrenice
Next Srebreničko zlato

You might also like

NAŠI DANI

Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

  Stotinu kadeta VIII-1 klase Granične policije Bosne i Hercegovine položilo je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji u Sarajevu. Kadeti su pohađali osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni

NAŠI DANI

Bosanci do aerodroma izvlačili Srbijance nakon što su ih Nijemci ostavili u zemlji poznatoj kao ‘Groblje Imperija’

Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države. Tako su Talibani poslije 20

NAŠI DANI

Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

  Gost večeašnjeg Centralnog dnevnika (FACE TV) je bio penzionisani sarajevski policajac I nezaštićeni svjedok protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Perišića… – Ja sam rat dočekao u Sarajevu sa