Napreduje izgradnja ceste Neum – Stolac (VIDEO)

Napreduje izgradnja ceste Neum – Stolac (VIDEO)

Saobraćajnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za saobraćaj ovih dana. Radi se o dionici magistalne ceste M17.3 Stolac – Neum čija se izgradnja odvija punim intenzitetom.

Ova prometna dionica podjeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral Inžinjering a.d. Laktaši, a a vrijednost radova je 6.027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude čija je vrijednost radova 5.924.253,83 KM.

Dionica LOT 2 Oštrovac-Broćanac je dugačka oko pet kilometara. Ranije je okončano asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola te od Babinog dola do Oštrovca. Jučer su završeni radovi na probijanju tunela Žaba kod Oštrovca dugačkog čak 975 metara, koji je najveći poduhvat na ovom projektu. Radove izvodi konzorcij Euro-Asfalt i HP Investing.

Sljedeća dionica gdje mašine moraju do kraja završiti posao jeste između Drenovca i Stolova.

Podsjetimo, sredstva za izgradnju ceste Neum – Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. 

Investitor projekta vrijednog 40 miliona eura je Javno preduzeće Ceste FBiH.

Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta se financira iz vlastitih sredstava Javnog Poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Previous Balje: Mi Bošnjaci da pravimo korake koji će nas spajati, jer su nas dosta drugi razdvajali
Next Franjevački muzej Jajce čuvar svjedoka vremena

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 800 vojnika; konkurs početkom narednog mjeseca

  Intervju: Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH… Dok se čekaju političke odluke da bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u, šta Oružane snage Bosne i Hercegovine mogu i

NAŠI DANI

Dodik se sastao s Putinom – treći put od početka rata u Ukrajini

Predsjednik entiteta Rs u Bosni Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa ruskim predsjednik Vladimirom Putinom. Vladimir Putin je na početku sastanka, javlja ekipa RTRS-a iz Kremlja, Miloradu Dodiku rekao

NAŠI DANI

Povratničke zajednice upozoravaju na izborni inženjering: Sve više prijava za krađu identiteta (Video)

U inicijativu “Moja adresa Srebrenica” svakodnevno pristižu prijave građana Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasanje putem pošte, međutim,