Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Prema procentualnom učešću poslovnih subjekata u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, bosanskohercegovačka preduzeća su peta najzastupljenija, pokazuju podaci crnogorske statističke agencije Monstat. 

– Kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma su zastupljene u sektoru građevinarstva, navodi se u analizi Monstata. 

U analizi se ne precizira broj registriranih kompanija, nego se navodi procentualno učešće. 

Najzastupljenija preduzeća u stranom vlasništvu su srbijanska sa 17,5 posto. Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Rusije 16,4 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

Posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto, precizirali su iz Monstata. 

– Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljene u sektoru građevinarstva, navode iz Monsanta. 

Bosanskohercgovačkih preduzeća, prema prikazanom grafikonu, najviše ima u Podgorici, Budvi i Herceg-Novom. 

U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je u porastu broj kompanija koje osnivaju turski državljani. 

Kako je prije nekoliko dana saopštio ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, u ovoj zemlji posluje 2.726 preduzeća čiji su osnivači pravna ili fizička lica iz Turske. 

Najviše ih je u Budvi 1.506 i u Podgorici 693, a najzastupljenije su u građevinarstvu, trgovini i sektoru smještaja i ishrane.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Vlašić unaprjeđuje ljetnu ponudu i razvija sportski turizam
Next Dok Dodik štiti interese Hrvatske u slučaju Pelješkog mosta, oni mu šalju otpad pod nos

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sajam zapošljavanja u Tuzli: Ponuđeno 1000 radnih mjesta

Sajam zapošljavanja 2017. na kojem se predstavlja oko 50 poslodavaca i na kojem je ponuđeno oko 1000 radnih mjesta otvoren je jučer u velikoj sali Sportsko – kulturno – privrednog

MADE IN BOSNIA-387

Vrhunski kvalitet kroji se u Maglaju: Bontex godišnje proizvede oko 300 hiljada košulja, 100 hiljada medicinske opreme, 80 hiljada ženskih bluza…

Ključ uspjeha je, prema riječima direktora kompanije Bontex Senajida Husića, prije svega, dobra organizacija. Jedna od vodećih firmi u općini Maglaj je konfekcijsko-modna kompanija Bontex. Sama riječ francuskog porijekla, koja

Ekonomija/Biznis

Počinje utrka za bosansku naftu

Ministarstvo energije i rudarstva FBiH trebalo bi naredne sedmice potpisati ugovor s firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije na