Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ 17,3 % više studenata nego lani

Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ 17,3 % više studenata nego lani

Prvi upisni rok na fakultete Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je završen. Od planiranih 1.130 studenata na prvom ciklusu, prijavilo se njih 752, potvrđeno je za Avaz iz ove visokoškolske ustanove.

Budući studenti su i ove godine, kako se to i očekivalo, najviše interesa iskazali za Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) koji je odabralo njih čak 240.

Također, nakon prvog upisnog roka pokazalo se da veliko interesovanje vlada, kao i prethodnih godina, za dva univerzitetska studija, a to su Zdravstvena njega, gdje je prijavljenih 52 i za Poslovnu informatiku koju je odabralo 46 budućih studenata.

-Možemo biti zadovoljni prvim upisnim rokom. U odnosu na plan, prijavljenih je 67 posto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 17,3 posto, tako da je ovo iznad naših očekivanja. Jer, generalno, svi javni univerziteti bilježe pad studenata, a od svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, mi imamo najniži pad – kazao je prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“.

-Dok se mladi sve više okreću ka informacijskim tehnologijama te im je, uz FIT, privlačan i Kompjuterski inžinjering na Mašinskom fakultetu, dotle iz godine u godinu opada interesiranje za humanističke nauke.

Tako su im književnost i jezici sve nezanimljiviji pa ih se na Fakultet humanističkih nauka, na sve odsjeke, prijavilo tek nešto više od 50.

-Kada je riječ o Nastavničkom fakultetu, najviše ih je prijavljenih na Odsjeku za psihologiju i sociologiju, a najmanje na Pedagogiji. S prijavama su, kažu u Rektoratu, zadovoljni i na Pravnom te na Ekonomskom fakultetu, a potpuna slika upisa na sve fakultete bit će poznata nakon drugog upisnog roka.

Previous Selo Budoželje - okućnice ukrašene ružičnjacima i zelenim povrtnjacima
Next Unikatni bosanski proizvod - svilene mahrame ukrašene Bosančicom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

MIT Technology Review: Adnan Mehonić među “35 inovatora ispod 35 godina”

Bosanskohercegovački akademik Prof. Adnan Mehonić, imenovan od strane MIT Technology Review za jednog od velikih inovatora za 2021 u godišnjem popisu “35 inovatora ispod do 35 godina”! Ovo priznanje odlikuje izuzetno nadarene

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dr. Aida Kamišalić Latifić, Inženjerka godine u Sloveniji

Inženjerka godine 2019. u Sloveniji postala je dr. Aida Kamišalić Latifić, predavačica i istraživačica na Fakultetu elektrotehnike i informatike Univerziteta u Mariboru, izvještavaju slovenski mediji. “Mogu ti uzeti sve osim

NAŠI LJUDI

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

  Prije sedam godina pisali smo o uspješnom mladom čovjeku porijeklom iz Banje Luke, magistru elektroinžinjerstva Elviru Hasedžiću koji je tada počeo graditi karijeru u prestižnom “ Jaguar & Land