Unikatni bosanski proizvod – svilene mahrame ukrašene Bosančicom

Unikatni bosanski proizvod – svilene mahrame ukrašene Bosančicom

Korak dalje u dugogodišnjem stvaralačkom radu jedne od najuspješnijih bosanskih dizajnerica Belme Tvico-Stambol, napravljen osluškivanjem i uvažavanjem želja brojnih klijentica, satkan je u svilenim maramama.

Uz predznak luksuza kroz svilu od kojih su sačinjene i dizajnericu iznimne reputacije, marame su jedinstvene zbog autohtonog bosanskohercegovačkog pečata.

Na svili koja je sinonim za snagu izraza utkani su bosanskohercegovačko srednjovjekovno pismo Bosančica i dijelovi teksta prenesenog s Povelje Kulina bana, najstarijeg očuvanog dokumenta državnosti Bosne i Hercegovine.

Dezen marame i dijela kolekcije za proljeće/ljeto 2019. godne Belme Tvico-Stambol nastao je u saradnji sa svjetski poznatom umjetnicom Taidom Jašarević.

– Željela sam odgovoriti na zahtjeve klijentica da odjevne kombinacije nadograde modnim aksesoarima s mojim potpisom, ali i gotovo svake bh. žene ili djevojke koja u svoj poslovni stil želi ubaciti nešto jedinstveno, bosanskohercegovačko, u vezi s njenim korijenima i tradicijom. Oduševljenje i izuzetan respekt prema dezenu s Bosančicom pokazale su i strankinje prilikom posjete showroomova u Parizu i Milanu, što je za mene predstavljalo posebnu satisfakciju. Otkrit ću malu tajnu kroz ushićenje koje osjećam već s prvim narudžbama marama jer su nas kontaktirali i muškarci koji žele poklon za svoje supruge, kćerke ili majke. Raduje me što će brojne dame biti posebno obradovane, a da to ima veze s mojim stvaralaštvom – istaknula je Tvico-Stambol.

Uz unikatne marame Belma je u saradnji sa dizajnerom Samusa nakita Tarikom Musakadićem pripremila posebno modno iznenađenje. U skladu sa ultimativnim trendom višenamjenskih modnih dodataka, svilenim maramama s Bosančicom pridružene su srebrene kopče i privjesci sarajevskih monumenata. Spoj bosanskohercegovačke tradicije i trenda praktičnosti sa aksesoarom u aksesoaru vidljiv je na unikatnim komadima koji se mogu nositi oko vrata, ruke ili kao poseban detalj na torbi.

Dizajnirajući posebne modne dodatke Belma je još jednom pomjerila granice omogućivši svakoj ženi da uz vlastiti odabir načina upotpuni svoj dnevni ili večernji outfit, piše Coolstyle.

Previous Na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' 17,3 % više studenata nego lani
Next Mostar: Prije 15 godina svečano otvoren obnovljeni Stari most

You might also like

Ekonomija/Biznis

Faik Novi Travnik – bogato iskustvo u dizajnu i izradi obuće: Domaća firma za respekt

Faik d.o.o. Novi Travnik je firma koja posjeduje bogato iskustvo u dizajnu i izradi obuće, koju na bosanskohercegovačko tržište plasira pod prepoznatljivim brendom F&F, ali radi i za inostrane klijente,

MADE IN BOSNIA-387

Firma GMC: Iako postoji tek pet godina, uspješno posluje i van Bosne; u SAD-u i Meksiku ima desetine zaposlenih

Firma Global Metal Construction d.o.o. osnovana je kao trgovina na veliko metalnim konstrukcijama. Na samom početku bazirali su se na prodaju i montiranje paletnih regala, odnosno visoko regalnih skladišta. U

MADE IN BOSNIA-387

Prve količine Maze razgrabljene, premašena sva očekivanja

  Prve količine novog bosanskohercegovačkog lješnjak namaza MAZA razgrabljene su sa polica tržnih centara i trgovina, čime su premašena sva očekivanja, navodi se u saopćenju za medije kompanije AC Food.