Kraljevski grad Srebrenik nezaobilazna destinacija zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne

Kraljevski grad Srebrenik nezaobilazna destinacija zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne

Stari grad Srebrenik je tvrđava koja se nalazi iznad istoimenog grada, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tokom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Ugarske, a od 15. vijeka i Osmanskog carstva. Smještena je na usamljenoj kamenoj stijeni i jedini način ulaska u nju je drveni most koji preko provalije povezuje samu stijenu s ostatkom uzvisine.

Tvrđava je sastavljena od tri povezana dijela s četiri kule i manjim dvorcem. Odavde je 15. februara 1333. godine ban Stjepan II Kotromanić, stric Tvrtka I Kotromanića, prvog kralja srednjovjekovne Bosne, bosančicom pisao povelju Dubrovčanima kojom se, radi određenih ustupaka, odriče Stona i Pelješca. Iako prvi pisani dokumenti o drevnom Srebreniku datiraju od prije 683. godine, grad je sagrađen i prije toga, samo se ne zna pouzdan datum gradnje.

Srednjovjekovna Bosna

Ovo je svima bilo interesantno mjesto i mnogi su ga nastojali osvojiti. Pod Srebrenikom je Tvrtko dobio svoju prvu veliku bitku u septembru 1363. godine nad ugarskim kraljem Lajošem. On je ovdje doživio težak poraz i tom prilikom, ne zna se da li je bilo u bijegu ili nekim drugim okolnostima, izgubljen je ugarski državni pečat. Poslije te pobjede Tvrtko je učvrstio svoju poziciju bana, ali i položaj u porodici i među krupnom vlastelom.

Grad je nebrojeno puta bio u posjedu ugarske i bosanske vojske pošto se nalazio na „vratima Bosne“, odnosno na prelazu iz ravničarskog u planinski rejon Bosne. Godine 1464. Ugari prodiru u sjeveroistočnu Bosnu i formiraju Srebreničku banovinu. Što se tiče zauzimanja Srebrenika od Osmanlija, spominju se dvije verzije, a prema jednoj, Srebrenik je s Teočakom osvojen 1512. godine, dok se prema drugoj to desilo devet godina poslije.

Uz ovu tvrđavu vežu se brojna historijska i narodna predanja, pa je tako zanimljiva priča o osmanlijskom zauzimanju Srebrenika. I ovdje postoje različiti zapisi i kazivanja, te se u jednoj verziji spominje da su se uz vanjske zidine osmanski vojnici ljestvama popeli do kule, a u drugoj da je osmanska vojska bila brojnija i nadmoćnija, ali su branioci Srebrenika bili mudriji. Oni su, kaže predanje, konje potkovali naopako i tokom noći su tiho napustili grad, tako da su tragovi kretanja ukazivali na dolazak, pa su protivnici mislili da im je stiglo pojačanje i dugo se nisu usuđivali napasti.

Danas je Stari grad Srebrenik nezaobilazna destinacija svih zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne, a turisti dolaze iz cijele Evrope. Osim u historijskim momentima, posjetitelji Srebrenika mogu uživati u izuzetno bogatoj gastronomskoj ponudi, a u svojoj ponudi ističe se hotel Park koji nalazi se u centru grada, uz magistralni put Tuzla-Orašje.

Hotel ima savremeno opremljen restoran i svojom raznovrsnom gastronomskom ponudom privlači goste iz cijele BiH. Restoran poslužuje razne specijalitete međunarodne kuhinje, počevši od grčkih, kineskih, italijanskih do tradicionalnih bosanskih jela. Osim toga, hotel je idealan za organizaciju seminara, sastanaka, vjenčanja. Ovo je idealno mjesto, jer svojim kapacitetima i opremljenošću može odgovoriti i najzahtjevnijim gostima. Hotel ima 23 smještajne jedinice od kojih 16 soba i sedam apartmana a odlikuju se funkcionalnim i modernim dizajnom, te osiguravaju udobnost i odmor u bilo koje doba.

Turistički kompleks

Srebrenik se polako, ali sigurno pozicionira na turističkoj mapi BiH a tome uveliko doprinosi i sve veća turistička ponuda ovog grada. Za ovo je svakako zaslužan i turistički kompleks Lovac u okviru kojeg se nalazi jezero s šljunkovitom plažom pogodno za kupanje i ostale vidove zabave na vodi. Za kupanje i osvježenje u toplim ljetnjim danima tu je i otvoreni bazen, a najmlađi mogu se kupati u dječijem bazenu u neposrednoj blizini otvorenog bazena.

Za goste koji vole uživati u sportskim aktivnostima tu je i terene za tenis, odbojku na pijesku, košarku i mali nogomet. Posebna pogodnost koju turistički kompleks nudi ogleda se u tome da je smješten u krugu lovišta „Ormanica“ koje obiluje raznom vrstom divljači, posebno divljim svinjama, srndaćima, zečevima, te fazanima, prepelicama i divljim golubovima.

U okviru turističkog kompleksa nalazi se i hotel Orion koji nudi vrhunski smještaj. Okružen je prirodnim ljepotama i opuštajućom atmosferom i jedan je od najpoznatijih hotela Tuzlanskog kantona. Ovo je mjesto poslovnih sastanaka, ali i odredište za sve koji BiH posjećuju turistički. U hotelskom a la carte restoranu možete uživati u bogatom izboru mediteranskih delicija, mesnih i ribljih specijaliteta, gotovih jela i nezaobilaznih domaćih proizvoda kao što su pršut, suho meso i razne vrste sireva. Užitak upotpunjuje Vinoteka s bogatom eno-gastronomskom ponudom i raznovrsnom vinskom kartom koja će zadovoljiti sve ukuse i prohtjeve.

Izvor: visitbih

Previous Mostar: Prije 15 godina svečano otvoren obnovljeni Stari most
Next Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto

You might also like

BAŠTINA

“Prostor Bosne pod rimskom vlašću” – bosansko ime spominje se u I i II vijeku nove ere

U poslijepodnevnim satima 23. septembra 2021. godine u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženja BATANVS u prostorijama Vijeća održana je Javna tribina “Prostor Bosne pod rimskom vlašću”. Uvodničari na

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šume prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije

BAŠTINA

Na proljeće obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci

  Banjalučka tvrđava Kastel koja vijekovima predstavlja srce ovoga grada, zahvaljujući djelimičnoj obnovi postaje centar kulturnog života, ali i turistima dočarava duh minulog vremena. Kamena zgrada u tvrđavi Kastel otvorena