Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Počela je sezona za šljive iz Bosne: Jan Gütinger iz istoimene rastuće voćarske kompanije prihvatio je svoju prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu.

Ove godine planirano je 40 kamiona, što je skoro 760 tona. “Potražnja je trenutno vrlo dobra. Sada ćemo vidjeti kako se sezona razvija u narednih nekoliko sedmica.”

Gütinger kupuje robu od partnera direktno u Bosni. “Mi radimo sa porodičnim biznisom koji raste preko 100 godina i proizvodi oko 1.200 tona godišnje u regionu, a glavni usjev je čačanska ljepotica“. Važno je za sve sorte u svom asortimanu da će se koštica lahko odvojiti. “Pravilna zrelost je ovdje presudna.”

Kompanija kupuje šljive iz Bosne od 2014. godine, te ih uvozi direktno u Njemačku. Roba se onda djelimično preprodaje drugim evropskim zemljama: “Ja izvozim robu partnerima u Holandiji i Švajcarskoj.”

Gütinger već pet godina trguje šljivama: “To je ono što je moj otac počeo, a ja to radim od preuzimanja 2017. godine. Kontinuirano rastemo – prošle godine bilo je 300 tona, ove godine je to već sad premašilo duplu količinu. ”

Previous Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto
Next Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je za danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara u tehničkom mandatu iz resora komunikacija i transporta radi razgovora

Ekonomija/Biznis

Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Historijski ugovor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Aluminija iz Mostara o kupoprodaji električne energije za potrebe mostarskog kombinata vrijedan više od 100 miliona KM proglašen je najboljim poslovnim potezom u

MADE IN BOSNIA-387

Eko zona Korićani-Vlašić: Projekt od tri mlrd. eura čeka garancije države

Projekt čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijarde eura trebao bi se graditi na platou Vlašića u selu Korićani. No, investitori prije početka njegove realizacije traže da država također