Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Počela je sezona za šljive iz Bosne: Jan Gütinger iz istoimene rastuće voćarske kompanije prihvatio je svoju prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu.

Ove godine planirano je 40 kamiona, što je skoro 760 tona. “Potražnja je trenutno vrlo dobra. Sada ćemo vidjeti kako se sezona razvija u narednih nekoliko sedmica.”

Gütinger kupuje robu od partnera direktno u Bosni. “Mi radimo sa porodičnim biznisom koji raste preko 100 godina i proizvodi oko 1.200 tona godišnje u regionu, a glavni usjev je čačanska ljepotica“. Važno je za sve sorte u svom asortimanu da će se koštica lahko odvojiti. “Pravilna zrelost je ovdje presudna.”

Kompanija kupuje šljive iz Bosne od 2014. godine, te ih uvozi direktno u Njemačku. Roba se onda djelimično preprodaje drugim evropskim zemljama: “Ja izvozim robu partnerima u Holandiji i Švajcarskoj.”

Gütinger već pet godina trguje šljivama: “To je ono što je moj otac počeo, a ja to radim od preuzimanja 2017. godine. Kontinuirano rastemo – prošle godine bilo je 300 tona, ove godine je to već sad premašilo duplu količinu. ”

Previous Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto
Next Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Osam razloga zbog kojih treba kupovati domaće proizvode

  Racionalni kupci znaju da je kupovina domaćih proizvoda najjednostavniji način za pametnu štednju, jer se ušteda pri odabiru artikala proizvedenih pod kapom domaćih brendova može pozitivno odraziti na vaš

Ekonomija/Biznis

U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW. Slijedeći jednostavnu maksimu, održivo – pošteno – odgovorno,

Ekonomija/Biznis

Kada smo bili u najvećem usponu, odlučili smo da se vratimo u Bosnu i Hercegovinu

Muris Obarčanin, vlasnik kompanije MDG International d.o.o., započinje priču o povratku iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu i pokretanju kompanije koja danas 100% izvozi u Njemačku i druge zemlje poslujući