SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadašnjeg “nefunkcionalnog” državnog uređenja.

kongres-bosnjaka-svijeta19112015 

U Rezoluciji sačinjenoj od 13 tačaka, zahvaljuje se svim akterima međunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije održane u Dejtonu i zadovoljstvo implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kongres Bošnjaka svijeta u Rezoluciji navodi i nezadovoljstvo zbog ne implementiranja nekih od najvažnijih aneksa ovog sporazuma, uz zahtijev nadležnim institucijama BiH da ponovo pokrenu tužbe protiv Srbije, Hrvatske i Republike Srpske za agresiju, ratne zločine i genocid.

Prema riječima generalnog sekretara Kongresa Murisa Pozderca, u prvom dijelu Rrezolucije upućena je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici za zaustavljanje ubijanja i zločina.

“S druge strane iskazano je nezadovoljstvo Kongresa, patriota iz Bosne i Hercegovine i 22 zemlje svijeta, samom neimplemantacijom odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Pozderac,

On je dodao da mirovni sporazum nije napravljen da bio bio trajan, nego da zaustavi rat i da bude baza koja se trebala nadograđivati da bi Bosna i Hercegovina bila normalna i prosperitetna država.

Delegacija Kongresa Bošnjaka svijeta predaće 21. novembra u Dejtonu tekst Rezolucije bišem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Klintonu.

(bhrt.ba)

Previous NEPROCESUIRANI ZLOČINI NAD DJECOM GORAŽDA
Next U Novoj Kasabi sa bošnjačkim učenicima

You might also like

NAŠI DANI

Počelo povezivanje Neuma i unutrašnjosti Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Počinje izgradnja puta kojim bi se Neum spojio s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. U jedini bh. gradić na moru, sada se može doći isključivo preko Hrvatske, što znači prelaskom

NAŠI DANI

Džeko, Teletović i Udruženje Pomozi.ba pokrenuli akciju “Sportisti za život”

Humanitarna organizacija Pomozi.ba i bosanskohercegovački sportisti Edin Džeko i Mirza Teletović pokrenuli su trajnu akciju prikupljanja novca za liječenja, lijekove i medicinska pomagala teško oboljelih i socijalno ugroženih osoba pod

NAŠI DANI

Bećirović Dodiku: Neuništiva država Bosna i Hercegovina nije propala; propao je pokušaj da se civilizuje BH. entitet RS

-Sinoć je u Dnevniku D FTV-a politički ekstremista Milorad Dodik ponovio drsku i perfidnu tezu da je Bosna i Hercegovina „propala država“. Domaći bh. političari su opet ostali „politički nijemi“