SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadašnjeg “nefunkcionalnog” državnog uređenja.

kongres-bosnjaka-svijeta19112015 

U Rezoluciji sačinjenoj od 13 tačaka, zahvaljuje se svim akterima međunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije održane u Dejtonu i zadovoljstvo implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kongres Bošnjaka svijeta u Rezoluciji navodi i nezadovoljstvo zbog ne implementiranja nekih od najvažnijih aneksa ovog sporazuma, uz zahtijev nadležnim institucijama BiH da ponovo pokrenu tužbe protiv Srbije, Hrvatske i Republike Srpske za agresiju, ratne zločine i genocid.

Prema riječima generalnog sekretara Kongresa Murisa Pozderca, u prvom dijelu Rrezolucije upućena je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici za zaustavljanje ubijanja i zločina.

“S druge strane iskazano je nezadovoljstvo Kongresa, patriota iz Bosne i Hercegovine i 22 zemlje svijeta, samom neimplemantacijom odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Pozderac,

On je dodao da mirovni sporazum nije napravljen da bio bio trajan, nego da zaustavi rat i da bude baza koja se trebala nadograđivati da bi Bosna i Hercegovina bila normalna i prosperitetna država.

Delegacija Kongresa Bošnjaka svijeta predaće 21. novembra u Dejtonu tekst Rezolucije bišem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Klintonu.

(bhrt.ba)

Previous NEPROCESUIRANI ZLOČINI NAD DJECOM GORAŽDA
Next U Novoj Kasabi sa bošnjačkim učenicima

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica ARBiH obilježena u Zenici (FOTO)

Oružane snage su u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama Bosne i Hercegovine, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Bosanski stećak u srcu Danske

  Kraljevina Danska, kao i Bosna i Hercegovina, ima zanimljivu i bogatu srednjovjekovnu historiju. Uslijed rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine veliki broj građana

NAŠI DANI

Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!

Srbija je 2005. godine osnovala Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) a jedan od značajnijih korisnika ovih sredstava je i Televizija PINK koja je dobila kredit za osvajanje medijskog