SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadašnjeg “nefunkcionalnog” državnog uređenja.

kongres-bosnjaka-svijeta19112015 

U Rezoluciji sačinjenoj od 13 tačaka, zahvaljuje se svim akterima međunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije održane u Dejtonu i zadovoljstvo implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kongres Bošnjaka svijeta u Rezoluciji navodi i nezadovoljstvo zbog ne implementiranja nekih od najvažnijih aneksa ovog sporazuma, uz zahtijev nadležnim institucijama BiH da ponovo pokrenu tužbe protiv Srbije, Hrvatske i Republike Srpske za agresiju, ratne zločine i genocid.

Prema riječima generalnog sekretara Kongresa Murisa Pozderca, u prvom dijelu Rrezolucije upućena je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici za zaustavljanje ubijanja i zločina.

“S druge strane iskazano je nezadovoljstvo Kongresa, patriota iz Bosne i Hercegovine i 22 zemlje svijeta, samom neimplemantacijom odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Pozderac,

On je dodao da mirovni sporazum nije napravljen da bio bio trajan, nego da zaustavi rat i da bude baza koja se trebala nadograđivati da bi Bosna i Hercegovina bila normalna i prosperitetna država.

Delegacija Kongresa Bošnjaka svijeta predaće 21. novembra u Dejtonu tekst Rezolucije bišem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Klintonu.

(bhrt.ba)

Previous NEPROCESUIRANI ZLOČINI NAD DJECOM GORAŽDA
Next U Novoj Kasabi sa bošnjačkim učenicima

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Bh. sportisti odali počast tuzlanskoj mladosti

  Godišnjicu stradanja tuzlanske mladosti njih 71 koje je ubila granata ‘Vojske RS-a’ 25. maja 1995. godine na svoj način obilježili su i kapiteni nogometne i košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Suljagić: Nagrada Handkeu je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost

Dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida – izjavio je za Fenu direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji će biti jedan od učesnika protesta za danas

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Suze i jecaji porodica na zloglasnoj Mostini

Svaku posjetu zloglasnoj Mostini, unutrašnjosti Lovačkog doma gdje su njihovi najdraži proveli svoje posljednje trenutke, obilježe bolna sjećanja, jecaji i suze članova porodica ubijenih čajničkih Bošnjaka. Već treću godinu učenjem