Iz rodnog New Yorka u Mostar – priča mlade Azre Tanović

Iz rodnog New Yorka u Mostar – priča mlade Azre Tanović

Azra Tanović mlada je stručnjakinja iz oblasti vodnog inženjeringa i vodozaštite, koja je magistrirala u Bostonu i stekla titulu inženjera građevina i okoliša, s užom koncentracijom u inženjeringu okoliša i vodnih resursa.

Iz Mostara u Sjedinjene Američke Države Azrini roditelji otišli su tokom rata, gdje se Azra 1995. godine rodila.


Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sektor za iseljeništvo su kroz svoj rad i saradnju sa stručnjacima bosanskohercegovačkog porijekla u iseljeništvu imali priliku upoznati se sa Azrom Tanović.

Tokom razgovora sa Azrom primjetili smo da iako je rođena u New Yorku potpuno tečno govori bosanski jezik. Naša sagovornica kaže da je na tome zahvalna svojim roditeljima, nenama i dedama, koji su insistirali da u kući ona i brat između sebe komuniciraju na svom jeziku. Kako bi što bolje naučili jezik svog porijekla Azrini roditelji su bratu i njoj kupovali slikovnice i knjige na bosanskom jeziku. Azrini roditelji nastojali su da svake godine šalju svoju djecu u BiH  kako bi posjetili svoje najmilije, ali i pokazali svojoj djeci bh. kulturu i tradiciju.

Kada smo je pitali kako je došla na ideju da se želi baviti vodama, Azra nam je odgovorila da je inspiriše inovativnost koju ta struka nosi sa sobom, te da je voda nova nafta, a da je Bosna i Hercegovina rangirana na sedmo mjesto najbogatijih država po pitanju voda u Evropi. Također, Azra je naglasila da joj struka posebno privlačna bila radi određenog elementa društvene pravde koja se u njoj podrazumijeva, jer često iako je to vrlo profitabilan sektor, najviše su zakinute baš one grupe koje su već u velikom riziku, jer se baš preko njihovih leđa lome politike vodnih pitanja i vodnog upravljanja.

„Kada mi se pružila prilika da neko vrijeme provedem u Mostaru i steknem radno iskustvo iz područja kojeg sam studirala, odlučila sam iskoristiti tu šansu i ostati u Bosni i Hercegovini.“

Azra je inače tokom magistarskog studija na Tufts University u Bostonu, obavila praksu u Agenciji za vodno područje za Jadransko more u Mostaru. Nakon stečenog zvanja magistra i obavljene prakse, Tanović je bila uključena u nekoliko međunarodnih angažmana u BiH iz oblasti vodozaštite i upravljanja vodama.

Razlog zbog kojeg je izabrala biti u Bosni i Hercegovini jeste taj što smatra da sa svojim znanjem i radom može da doprinese promjenama nabolje, kao i da stekne iskustvo koje možda u New Yorku ne bi mogla imati obzirom da je tamo sistem kada je u pitanju vodozaštita dosta uređen i da, dakle, pruža puno manje izazova mladim stručnjacima. Bosna i Hercegovina nudi izazove koji su za Azru jako interesantni jer smatra da kroz savladavanje izazova mnogo toga se nauči, stoga bi ova mlada inženjerka najviše voljela da ostane i nastavi da radi u Bosni i Hercegovini.

Previous Pehlivanović juniorski prvak Evrope u bilijaru
Next Tuka: Prošao sam kroz težak period, sada mogu biti samo bolji (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Asim Hadžiselimović je teško ranjen na tuzlanskoj Kapiji: Monstrum je slobodan, a moje raje više nema

Imao je samo 21 godinu kada je u granatiranju Tuzle sa položaja Vojske RS-a na planini Ozren 25. maja 1995. teško ranjen na Kapiji. Povrijeđena mu je desna noga i

ŽIVOT

Srebrenica: Peto dijete porodice Hrustanović

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je peto dijete srebreničkog imama Ahmed-ef. Hrustanovića i njegove supruge Nudžejme, izvještava MINA. Voditeljica Odjela za brak i porodicu

ŽIVOT

Raseljena palestinska učiteljica nije sputana izraelskim ratom – ‘Učiću djecu dok sam živa’

2020. godine, Asma Mustafa, palestinska profesorica engleskog iz Gaze, osvojila je Global Teacher Award nakon što se takmičila protiv hiljada nastavnika iz 110 zemalja.  Uprkos tome što živi u blokiranoj enklavi sa