Srebro za učenike iz naše zemlje na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019

Srebro za učenike iz naše zemlje na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019

Da je Bosna i Hercegovina mala zemlja velikih potencijala još su pokazali Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu. Oni su našu zemlju predstavljali na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest – Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju. 

Na takmičenju ih je pratio koordinator delegacije naše zemlje Jasin Hodžić, član organizacionog odbora i stručnog žirija na takmičenju projekata BOSEPO, na kome su Džidić i Sinanović osvojili zlatnu medalju, plasirajući se tako na takmičenja međunarodnog nivoa. 

CASTIC 2019 je ove godine održan u SAR Makau, Kina. Domaćin manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Ovo takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a naša zemlja je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja (između ostalih SAD, UK, Kanada, Rusija, Njemačka, Francuska, Japan, Južna Koreja, Malezija, Nigerija, Brazil, Argentina itd.) i kineskih pokrajina (kao što su Peking, Šangaj, Hong Kong, Makau, Hainan, Tibet, itd.) koje su se okupile na ovom takmičenju. S obzirtom da je ovo takmičenje jedno od najvećih u svijetu, ove godine naši učenici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta. 

Pored takmičarskog dijela, učenici i koordinatori delegacija imali su priliku učestvovati u brojnim drustvenin aktivnostima i obići brojne znamenitosti SAR Makau, a dok su učenici prezentovali svoje inovacije stručnom žiriju, njihovi koordinatori su imali priliku obići čelne kineske istraživačke laboratorije za lunarne i planetarne nauke i tradicionalnu kinesku medicinu koji su locirani u SAR Makau. Također, koordinatori delegacija su učestvovali i na Međunarodnom forumu za obrazovanje u nauci, gdje su o najnovijim trendovima i pozitivnim praksama u obrazovanju govorili vodeći stručnjaci za podučavanje prirodnih nauka iz SAD, Kine, Japana i Izraela. 

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika. 

Svoju inovaciju Džidić i Sinanović su razvili i usavršili iz pomoć i podršku svoga mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji je svoje vrijedne učenike sa istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu (srebrna medalja) i INFOMATRIX u Rumuniji (bronzana medalja). U razvijanju njihove inovacije pratili su i Tarik Sulić, njihov profesor informatike, te Faruk Čidić, student informatičkih i komunikacijskih tehnologija na Internacionalnom Burch univerzitetu. Niz njihovih uspjeha počeo je pobjedom na jubilarnom 10. BOSEPO takmičenju naučnih projekata održanom u februaru ove godine u Sarajevu. Inače, učenici finalisti BOSEPO takmičenja su 2019. godini našoj zemlji donijeli ukupno 23 medalje sa raznih takmičenja mladih u naučnim projektima, od čega 4 zlatne, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja. 

“Svoju inovaciju razvili smo kako bi povećali svijest o zdravom načinu života, kao i doprinijeli borbi protiv pretilosti kao kednog od gorućih problrma današnjice. Također, želja nam je bila da kroz učešće na raznim takmičenjima pokažemo svijetu našu zemlju i ono što njeni mladi mogu. CASTIC 2019 je za nas bio jedno nevjerovatno iskustvo u svakom pogledu. Makau je predivan grad bogate kulturne i historijske baštine, te je kao bivša kolonija Portugala jedinstven spoj europskog i azijskog. Upoznali smo mlade ljude sa svih krajeva svijeta, sklopili brojna poznanstva i prijateljstva te naučili mnogo. Sa osvojenom medaljom smo i više nego zadovoljni. Svi, a posebno zlatni projekti su bili zaista nevjerovatnog kvaliteta i nivoa, što nam je proširilo vidike i podiglo ljestvicu ambicija koje smo sebi postavili. S obzirom na sam nivo i obim takmičenja, kao i to da naša zemlja učestvuje po prvi put, za nas je ova srebrna medalja zlatnog sjaja. Želimo se zahvaliti našem dragom profesoru Aliju Lafcioglu na nesebičnoj podršci i motivaciji u našem radu, zatim Univerzitetu u Makau, koji je bio odličan domaćin i čiji su volonteri bili tu za nas u svakom trenutku, a posebno se zahvaljujemo Kineskoj asocijaciji za nauku i tehnologiju, koja nas je primila na ovo prestižno takmičenje.” izjavili su Džidić i Sinanović.

Previous Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bijambare bilježe dobru posjećenost
Next Livno domaćin jedriličarske utrke (Video)

You might also like

ZDRAVLJE

Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane dio svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Farmaceutkinja iz Tešnja na školovanju na uglednom Harvard Medical School

Gošća emisije Inspiracija (N1) je uspješna doktorica farmaceutskih znanosti, Emina Karahmet koja svojim znanjem i talentom pokazuje ljudske potencijale Bosne i Hercegovine. Mlada i ambiciozna Emina je među rijetkima koja

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Patent mladog inovatora iz Živinica osvojio prvu nagradu na balkanskom takmičenju

Salko Užičanin, student Medicinskog fakulteta UNTZ, mladi je vizionar koji pokušava pronaći nove načine proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Uz podršku Fondacije „Mozaik“ učestvovao je na Međunarodnom takmičenju u