Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Prva tri avion s hadžijama uglavnom iz Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva bezbjedno su sletjela u Medinu. Danas će biti organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, kao i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva. 

Po prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine hadžije putovale su avionom u vlasništvu bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia. 

Rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris prokomentarisao je početak saradnje s domaćim avioprijevoznikom. 

„Izražavamo zadovoljstvo jer imamo priliku angažovati domaću kompaniju. Dobili smo potvrdu slotova i u povratku. Ovo može biti i potvrda naše patriotske opredijeljenosti i mi smo ponosni jer ove godine letimo pod zastavom i imenom naše domovine. Nadamo se da će usluga koju će ponuditi FlyBosnia biti na zavidnom nivou i to bi trebalo predstavljati prvi korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje”, rekao je Halilović. 

Direktor aviokompanije FlyBosnia Tarik Bilalbegović ranije se osvrnuo na tok pregovora o saradnji s Islamskom zajednicom i najavio ugodan let do Medine. 

“Bila je to prirodna saradnja, za očekivati. Dogovori su vođeni na jednostavan način i zaista mi je drago da možemo odgovoriti tom izazovu. Operativno je vrlo teško 1.680 ljudi prevesti s jednog mjesta na drugo u četiri dana. To nije jednostavno. Važno je istaći da će hadžije imati posadu koja razumije kulturološku i vjersku konotaciju putovanja na hadž. Posada će posebnu pažnju obratiti na starije hadžije vodeći računa o svim njihovim potrebama. Avioni su nove generacije i komforni su, Imat će posebno pripremljen obrok i potrudit ćemo se da put do Medine prođe u toplom ambijentu, da se hadžije osjećaju kao kod kuće”, rekao je Bilalbegović. 

Bilalbegović se nada da će organizacija proteći na najbolji način i da će saradnja biti dugoročna i na uzajamno zadovoljstvo. 

Ove godine će avionima kompanije FlyBosnia u 12 organizovanih letova na hadž otputovati ukupno 1.680 vjernika iz Bosne i Hercegovine. 

Previous Mladi Ali Ćeman, vratio se iz Turske i osnovao firmu
Next KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH - evropskih prvaka

You might also like

NAŠI DANI

Stanovnik Ukrajine ruskim vojnicima: ‘I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju’

“Šta radite ovdje, do đavola? I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju. Zar vi nemate problema u svojoj zemlji da rješavate?

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog genocida

 Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas na području Zvornika sedam osoba, osumnjičenih da su počinili krivično djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubistvima

NAŠI DANI

Analiza iz EU: Histerija, Bosna i OHR – O formiranju vlasti nakon izbora

– Teškoća formiranja vlade Federacije nije hitna situacija. Ova kriza nema nikakve veze sa „provođenjem mira“. Dakle, ništa u ovoj situaciji ne opravdava stranu intervenciju. Pa ipak, za neke od