Na području Brčko distrikta BiH 1.200 hektara zasađeno voćem

Na području Brčko distrikta BiH 1.200 hektara zasađeno voćem

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić sa saradnicima jučer je obišao uspješne proizvođače i izvoznike voća – Vladu Stokića iz Potočara i Amira Avdića iz Šatorovića.

Prilikom obilaska gradonačelnik je istakao da je cilj obilaska upoznavanje sa stanjem na terenu te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa uspješnim voćarima koji su dokaz da se od poljoprivrede ipak može živjeti.

„Mi smo uveli i sistem samozapošljavanja u poljoprivredi koji će pomoći svim mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom. Mogli smo čuti i pohvale u vezi sa sistemom podsticaja u Distriktu, prije svega kada je u pitanju količina novca. Čuli smo i određene prijedloge za unapređenje sistema podsticaja, koje ćemo svakako analizirati da bismo za narednu godinu pripremili još stimulativniji pravilnik“, istakao je gradonačelnik Milić. On je naglasio da je ovih dana pokrenuta procedura izmjene pravilnika koji se tiče raspolaganja javnom imovinom, uključujući i zakup poljoprivredog zemljišta, s ciljem da se spriječe određene zloupotrebe, a kako bi to zemljište zaista bilo stavljeno u funkciju poljoprivredne proizvodnje i na uslugu onima koji istinski žele da se bave poljoprivredom. 

Vlado Stokić šest godina se bavi uzgojem dunja, što se pokazalo veoma uspješnim.

„Voćnjak je ukupne površine dva hektara. Pod šljivom se nalazi 1,1 hektar, a ostalo je pod zasadom dunje. Dunje prodajem ili proizvodim rakiju, što zavisi od otkupne cijene dunje, plasmana rakije i ostalih okolnosti. Ove godine stanje sa dunjom je prilično dobro za razliku od ostalih voćnih vrsta, koje su prilično podbacile. Očekujemo prilično dobar rod što se tiče kvaliteta i kvantiteta“, rekao je Stokić. On je dodao da se bavljenjem poljoprivredom može osiguratiegzistencija ali samo uz stručno usavršavanje i bavljenje intenzivnim uzgojem, uz savremeno voćarstvo. Napomenuo je i da su podsticaji u Brčkom na zadovoljavajućem nivou u odnosu na susjedne općine i dodao da bi proizvođačima poput njega, koji imaju intenzivne zasade, više odgovaralo da se podstiče proizvedena količina voća, a ne površina na kojoj je ono zasađeno. 

Amir Avdić, vlasnik firme „SOFF” iz Šatorovića, bavi se otkupom voća za Evropsku uniju i rusko tržište.

„Otkupljujemo i izvozimo sve voće, od jagode i borovnice do šljive. Biramo kvalitet koji se na našim područjima mora dodatno poboljšati kako bi bili zadovoljeni standardi EU. Osim što izvozimo i sami proizvodimo voće. Imamo hektar trešnje, hektar borovnice i deset hektara šljive“, dodao je Avdić.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, rekao je da je na području Brčko distrikta BiH 1.200 hektara zasađeno voćem gdje su zastupljene sve vrste kultura.

Previous Na današnji dan rođen Alija Izetbegović, prvi predsjednik države Bosne i Hercegovine
Next Vijekovima čovjek bosanski obavlja hadž

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sanski Most: Urod voća ove će godine biti rekordan. Dobra godina i za pčelare

Povoljne vremenske prilike pogodovale su ove godine voćarima, pa se na području Sanskog Mosta očekuje rekordan urod svih vrsta voća.  Naravno, uz uslov da se povoljne vremenske prilike nastave i

Ekonomija/Biznis

Priča o porodičnoj firmi koja raste i otvara nova radna mjesta (Video)

Zahvaljujući znanju, te odgovornom poslovanju i realizaciji projekata, firma EZ iz Busovače, uz značajno proširenje kapaciteta, osigurala je i novih 30 radnih mjesta. Tako je povećan prihod, a značajno je

MADE IN BOSNIA-387

Na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda prisutno 8 bosanskih kompanija

  Jučer je Nirnbergu, Savezna Republika Njemačka, svečano otvoren najveći svjetski sajam organskih proizvoda – BIOFACH 2019, koji će trajati do 16. 02. 2019. godine. Šestu godinu za redom Vanjskotrgovinska