Sarajevo: Otvorena izložba “12 stoljeća državotvornosti Bosne”

Sarajevo: Otvorena izložba “12 stoljeća državotvornosti Bosne”

Izložba plakata o srednjovjekovnoj Bosni “12 stoljeća državotvornosti Bosne” otvorena je večeras u Centru Skenderija, javlja AA.

Izložba se organizuje u sklopu 3. Međunarodnog festivala “Grad”, a u povodu obilježavanja 830 godina povelje Kulina bana 29. augusta.

Inspirisana je književnim projektima iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Bosansko Kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus – Zbirka povelja i pisama stare bosanske države, izdavača Mladinska knjiga Sarajevo).

Događaj je nastao kao plod zajedničkog napora nekolicine entuzijasta, a namijenjena je najprije djeci i mladima kako ne bi ostali uskraćeni za dragocjene informacije o značaju i slavnim epohama zemlje Bosne.

“Ova izložba je naš doprinos kulturi sjećanja gdje pokušavamo na dostojanstven način da prikažemo onaj najmarkantniji dio arsenala iz bogatog srednjovjekovlja”, rekao je Adnan Ćatović, autor izložbe i glavni urednik trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi.

Izložba je koncipirana kao svojevrsni vremeplov kroz Srednji vijek od prvih do posljednjih bosanskih vladara, gdje će publika moći putem dopadljivo dizajniranih plakata u velikom formatu uhvatiti pravu nit šta je značila srednjovjekovna bosanska država i Bosansko kraljevstvo.

“Može se vidjeti veliki dio foto-dokumentarnog materijala, počevši od Povelje Kulina bana, ali ona nije jedina. Mi smo ovdje predstavili još 15-ak povelja, nekoliko komada nakita, dvije nekropole. Imamo i dokument u kojem se prvi put pominje bosanski jezik. Ima niz sadržaja. Ovo nije izložba koja se može pregledati prostim obilaskom. Pored svakog plakata treba se zadržati jer uz foto reprodukciju postoji transkripcija i prevod”, rekao je Ćatović.

Tokom trajanja izložbe, od 8. augusta do 7. septembra, posjetioci će moći uživati u više umjetničko – dokumentarističkih instalacija koje pokrivaju cjelokupno razdoblje bosanskog srednjovjekovlja.

Previous Košarkaški reprezentativac Sani Čampara potpisao za tuzlansku Slobodu
Next Grbovi Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva krase korito Miljacke

You might also like

NASLIJEĐE

Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a

U prostorijama Galerije Hanikah u Sarajevu otvorena je izložba “Konjičko drvorezbarstvo”, koju organizira firma Rukotvorine iz Konjica u sklopu festivala “Sarajevska zima 2015” Izložba je otvorena i povodom kandidature konjičkog

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevski sajam knjiga: Nagrada za najbolji izdavački poduhvat pripala je izdavačkoj kući Libris za štampanje izabranih djela Derviša Sušića

Centar Skenderija prethodnih dana bio je domaćinom svim onim koji vole knjige. Posjetioci koji su prolazili nekoliko dana kroz veliku dvoranu “Mirza Delibašić”, moglo se vidjeti, bili su veoma zadovoljni.

NASLIJEĐE

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja