Sarajevo: Otvorena izložba “12 stoljeća državotvornosti Bosne”

Sarajevo: Otvorena izložba “12 stoljeća državotvornosti Bosne”

Izložba plakata o srednjovjekovnoj Bosni “12 stoljeća državotvornosti Bosne” otvorena je večeras u Centru Skenderija, javlja AA.

Izložba se organizuje u sklopu 3. Međunarodnog festivala “Grad”, a u povodu obilježavanja 830 godina povelje Kulina bana 29. augusta.

Inspirisana je književnim projektima iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Bosansko Kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus – Zbirka povelja i pisama stare bosanske države, izdavača Mladinska knjiga Sarajevo).

Događaj je nastao kao plod zajedničkog napora nekolicine entuzijasta, a namijenjena je najprije djeci i mladima kako ne bi ostali uskraćeni za dragocjene informacije o značaju i slavnim epohama zemlje Bosne.

“Ova izložba je naš doprinos kulturi sjećanja gdje pokušavamo na dostojanstven način da prikažemo onaj najmarkantniji dio arsenala iz bogatog srednjovjekovlja”, rekao je Adnan Ćatović, autor izložbe i glavni urednik trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi.

Izložba je koncipirana kao svojevrsni vremeplov kroz Srednji vijek od prvih do posljednjih bosanskih vladara, gdje će publika moći putem dopadljivo dizajniranih plakata u velikom formatu uhvatiti pravu nit šta je značila srednjovjekovna bosanska država i Bosansko kraljevstvo.

“Može se vidjeti veliki dio foto-dokumentarnog materijala, počevši od Povelje Kulina bana, ali ona nije jedina. Mi smo ovdje predstavili još 15-ak povelja, nekoliko komada nakita, dvije nekropole. Imamo i dokument u kojem se prvi put pominje bosanski jezik. Ima niz sadržaja. Ovo nije izložba koja se može pregledati prostim obilaskom. Pored svakog plakata treba se zadržati jer uz foto reprodukciju postoji transkripcija i prevod”, rekao je Ćatović.

Tokom trajanja izložbe, od 8. augusta do 7. septembra, posjetioci će moći uživati u više umjetničko – dokumentarističkih instalacija koje pokrivaju cjelokupno razdoblje bosanskog srednjovjekovlja.

Previous Košarkaški reprezentativac Sani Čampara potpisao za tuzlansku Slobodu
Next Grbovi Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva krase korito Miljacke

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik

KULTURA I UMJETNOST

U Vijećnici “Dan otvorenih vrata“

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, usljed granatiranja sa srpskih položaja, njima tada opkoljenog Sarajeva, zapaljena je u noći s 25.

KULTURA I UMJETNOST

Mape grafika Sarajeva, nastale kao odgovor umjetnika na rat

  Sarajevska Galerija Collegium Artisticum ugostila je danas izložbu “Ratne mape grafika: Sarajevo ‘92, ‘93, ‘94 i ‘95” na kojoj je predstavljeno 77 radova profesora i studenata Akademije likovne umjetnosti