Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji je u ratnim godinama 1992-1994. godina bio jedini put kojim su za stanovnike opkoljenog Goražda i Ratnu bolnicu u Goraždu dostavljani hrana i lijekovi.

Ovim povodom, na šehidskom mezarju i centralnom spomen-obilježju na Grepku, tradicionalno je položeno cvijeće u kojem su učestvovale brojne delegacije.

Uz predstavnika Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i delegaciju Federalnog minsitarstva za pitanja boraca, svijeće su položili i delegacija Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena predsjedavajućom Editom Velić i premijerkom Aidom Obućom, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo,  delegacija Organizacionog odbora „Grebak – put života“, delegacija 2. pješadijskog/rendžerskog puka OS BiH i Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ te delegacije Udruženja „182. teška fočanska brigada“ i Jedinstvene organizacije boraca Fočaka.

Na ceremoniji su govorili predstavnik Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ Emir Brajlović,  načelnik Općine Foča FBiH Zijad Kunovac, ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, pomoćnik minsitra za boračka pitanja KS Osman Smailović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

– Putem prema Grepku, poznatim kao „Put spasa“, prošle su hiljade građana iz opkoljenog Goražda, među njima veliki broj žena i djeca. Prolazeći ovim putem u nepreglednim kolonama, često i po ekstremnim vremenskim uslovima, oni nisu mislili na zasjede, neprijateljske linije ili druge opasnosti koje su vrebale tih ratnih godina. Njihova želja za životom bila je jača od straha od smrti. Danas, ovom manifestacijom, odajemo priznanje našim šehidima i pripadnicima Armije RBiH koji su branili ovaj prostor te se prisjećamo svih onih koji se nikada nisu vratili sa ovog puta“ – istakla je premijerka u svom obraćanju.

Putem spasa u ratnim godinama prošlo je oko 30.000 građana opkoljenog Goražda.


Previous Vidičevići 15 godina proizvode lubenice, ove godine očekuju proizvodnju od 60 tona
Next Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović poručio Vučiću: Prestanite jedno govoriti a potpuno drugo raditi. Prestanite se ponašati kao premijer “velike Srbije”

Potpredsjednik SDP BiH i državni poslanik Denis Bećirović povodom najnovijeg neovlaštenog miješanja premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja države BiH izdao je saopćenje za javnost, prenosi agencija Patria. – Najnovija izjava srbijanskog premijera

NAŠI DANI

Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Okončana je rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama u Sarajevu. Ovaj projekat rezultat je saradnje Evropske unije, Svjetske banke, institucija Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog

OTPOR BOSNE

Sjećanje na majora Mihajla Petrovića: Legendarni komandant sa Vlašića

Oficir bivše JNA i magistar elektrotehnike Mihajlo Petrović u proljeće 1992. godine, kada je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, a njegova jedinica napustila Travnik, povukao je potez zbog kojeg