Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji je u ratnim godinama 1992-1994. godina bio jedini put kojim su za stanovnike opkoljenog Goražda i Ratnu bolnicu u Goraždu dostavljani hrana i lijekovi.

Ovim povodom, na šehidskom mezarju i centralnom spomen-obilježju na Grepku, tradicionalno je položeno cvijeće u kojem su učestvovale brojne delegacije.

Uz predstavnika Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i delegaciju Federalnog minsitarstva za pitanja boraca, svijeće su položili i delegacija Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena predsjedavajućom Editom Velić i premijerkom Aidom Obućom, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo,  delegacija Organizacionog odbora „Grebak – put života“, delegacija 2. pješadijskog/rendžerskog puka OS BiH i Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ te delegacije Udruženja „182. teška fočanska brigada“ i Jedinstvene organizacije boraca Fočaka.

Na ceremoniji su govorili predstavnik Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ Emir Brajlović,  načelnik Općine Foča FBiH Zijad Kunovac, ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, pomoćnik minsitra za boračka pitanja KS Osman Smailović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

– Putem prema Grepku, poznatim kao „Put spasa“, prošle su hiljade građana iz opkoljenog Goražda, među njima veliki broj žena i djeca. Prolazeći ovim putem u nepreglednim kolonama, često i po ekstremnim vremenskim uslovima, oni nisu mislili na zasjede, neprijateljske linije ili druge opasnosti koje su vrebale tih ratnih godina. Njihova želja za životom bila je jača od straha od smrti. Danas, ovom manifestacijom, odajemo priznanje našim šehidima i pripadnicima Armije RBiH koji su branili ovaj prostor te se prisjećamo svih onih koji se nikada nisu vratili sa ovog puta“ – istakla je premijerka u svom obraćanju.

Putem spasa u ratnim godinama prošlo je oko 30.000 građana opkoljenog Goražda.


Previous Vidičevići 15 godina proizvode lubenice, ove godine očekuju proizvodnju od 60 tona
Next Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

You might also like

NAŠI DANI

Fejzić: Bio sam zadnji zamjenik načelnika općine Bošnjak u RS

 Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić razriješen je te funkcije na današnjoj sjednici Skupštine opštine. Odluka o  smjeni zamjenika načelnika donesena je jednonacionalno, nakon što su za opoziv glasali srpski

NAŠI DANI

Kasumagić potpisao pristupnicu Mladim Muslimanima staru 77 godina (VIDEO)

 Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je u Sarajevu Ismeta Kasumagića, pripadnika organizacije Mladi Muslimani, koji je danas potpisao pristupnicu staru 77 godina. – Ovo je pristupnica našeg

NAŠI DANI

Zločinac iz Srebrenice Miroslav Baljak predaje etiku i ljudska prava u Tuzli!

Miroslav Baljak sin Branka, rođen 6.11.1970. godine u Travniku. Dekan je Fakulteta političkih nauka Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli. Studente podučava pravnoj etici i ljudskim pravima. Isti čovjek nalazi se na