Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji je u ratnim godinama 1992-1994. godina bio jedini put kojim su za stanovnike opkoljenog Goražda i Ratnu bolnicu u Goraždu dostavljani hrana i lijekovi.

Ovim povodom, na šehidskom mezarju i centralnom spomen-obilježju na Grepku, tradicionalno je položeno cvijeće u kojem su učestvovale brojne delegacije.

Uz predstavnika Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i delegaciju Federalnog minsitarstva za pitanja boraca, svijeće su položili i delegacija Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena predsjedavajućom Editom Velić i premijerkom Aidom Obućom, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo,  delegacija Organizacionog odbora „Grebak – put života“, delegacija 2. pješadijskog/rendžerskog puka OS BiH i Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ te delegacije Udruženja „182. teška fočanska brigada“ i Jedinstvene organizacije boraca Fočaka.

Na ceremoniji su govorili predstavnik Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ Emir Brajlović,  načelnik Općine Foča FBiH Zijad Kunovac, ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, pomoćnik minsitra za boračka pitanja KS Osman Smailović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

– Putem prema Grepku, poznatim kao „Put spasa“, prošle su hiljade građana iz opkoljenog Goražda, među njima veliki broj žena i djeca. Prolazeći ovim putem u nepreglednim kolonama, često i po ekstremnim vremenskim uslovima, oni nisu mislili na zasjede, neprijateljske linije ili druge opasnosti koje su vrebale tih ratnih godina. Njihova želja za životom bila je jača od straha od smrti. Danas, ovom manifestacijom, odajemo priznanje našim šehidima i pripadnicima Armije RBiH koji su branili ovaj prostor te se prisjećamo svih onih koji se nikada nisu vratili sa ovog puta“ – istakla je premijerka u svom obraćanju.

Putem spasa u ratnim godinama prošlo je oko 30.000 građana opkoljenog Goražda.


Previous Vidičevići 15 godina proizvode lubenice, ove godine očekuju proizvodnju od 60 tona
Next Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica pogibije Kapetana Hajre, jednog od najvećih heroja Bosne

U sapanskom naselju Nezuk, na istočnom bedemu Bosne, danas se obilježava 23. godišnjica pogibije Hajre Mešića, ratne legende i jednog od najvećih bosanskih heroja uopće. Poznati Kapetan Hajro, heroj oslobodilačkog

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva…

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će u srijedu, 22. novembra, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na

NAŠI DANI

KS: 30 pripadnika boračke populacije ostvarilo pravo na dodjelu stanova u vlasništvo

  Pravo na dodjelu stanova u vlasništvo ostvarilo je 30 pripadnika boračke populacije i to: troje djece šehida bez oba roditelja, pet ratnih vojnih invalida, te šest roditelja i 17