Zadruga Tarevci: Nakon Holandije planiraju više tona šljive izvesti i za Tursku

Zadruga Tarevci: Nakon Holandije planiraju više tona šljive izvesti i za Tursku

Opća poljoprivredna zadruga Tarevci u Modriči u u kojoj većim dijelom rade demobilisani borci, u ovoj godini planira izvesti više tona suhe šljive za tursko tržište.

Prošle godine su prema riječima Nahdeta Sulejmena, direktora Zadruge, u Holandiju izvezli tri vagona suhe šljive. Planiraju u ovoj godini zaposliti još jedan broj demobilisanih boraca.

Zadruga je registrovana 2004. godine, ima 12 duluma zemlje, svoj voćnjak, plasteničku proizvodnju, a čekaju i upotrebnu dozvolu za Agro biznis centar koji se završava.

Prošle godine u Holandiju smo izvezli tri vagona suhe šljive, što je u prijevodu nekih deset tona šljive. Ove godine smo planirali plasirati mnogo više od toga na tursko tržište, ali su led i kiša dosta “ubili” rod šljive u Modriči, Odžaku, ali i Gradačcu. Ipak smo optimisti, vidjet ćemo za desetak dana kako će se razvijati situacija, planiramo šljivu otkupiti u određenim količinama sa brčanske Maoče, osušiti i plasirati u Tursku – priča nam Sulejmen.

Kaže da sva sredstva koja dobiju od prodaje ulažu u nove projekte, Agro biznis centar koji su izgradili na zemlji koju posjeduju.

– U fazi smo završetka Agro biznis centra. Upravo smo u izgradnji prostora za smještaj gdje će boraviti radnici, kuhinja, restoran. Očekujemo upotrebnu dozvolu. U toku ove sezone sušenja planiramo omogućiti sezonski posao za desetak radnika. Imamo sada uposleno troje i još toliko planiramo kada dobijemo upotrebnu dozvolu za Agro biznis centar. Sve su to demobilisani borci – govori nam Sulejmen.

Podsjeća da šljiva koja nije adekvatna za sušenje, jer je puknuta, odnosno, malo oštećena, ide za pravljenje džemova, pekmeza, što prodaju na sajmovima, a planiraju u Sarajevu otvoriti prodavnicu sa svojim proizvodima.

(Faktor/MiruhBosne)

Previous Veliki broj građana Sarajeva kurbane donirao Narodnoj kuhinji Stari Grad
Next Priča Mirsade Burić - iz logora na Olimpijadu

You might also like

ŽIVOT

Indijac Asim Kahn u sarajevski Stari Grad doveo brend Hidesign – prva i jedina radnja na Balkanu

Da Sarajevo i Stari Grad svojom ljepotom, gostoljubivošću i toplotom očaraju ljude iz svih krajeva svijeta, potvrđuje i priča Asima Khana koji se ‘zaljubio’ u Stari Grad prije tačno osamnaest

MADE IN BOSNIA-387

Pokrenuta proizvodnja Swity soka, poboljšana receptura i redizajnirana ambalaža

Nakon nekoliko mjeseci priprema jučer je zvanično pokrenuta proizvodnja Swity soka u Vegafruit-ovom pogonu u Maloj Brijesnici. Od sada će se na tržištu naći Swity sokovi poboljšane recepture i redizajnirane

MADE IN BOSNIA-387

Sanski Most: Urod voća ove će godine biti rekordan. Dobra godina i za pčelare

Povoljne vremenske prilike pogodovale su ove godine voćarima, pa se na području Sanskog Mosta očekuje rekordan urod svih vrsta voća.  Naravno, uz uslov da se povoljne vremenske prilike nastave i