Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

 

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj blagdan je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već deset godina obilježava kao nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Blagdan će biti obilježen nizom različitih manifestacija a proslava je počela Svečanom akademijom u 13 sati u Sjenici.

BNV Dan Sandžaka obilježava i organizovanjem Sandžačkih književnih susreta (SAKS), u okviru kojih se dodjeljuje književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, koja je ove godine pripala književniku Refiku Ličini, koji trenutno živi i radi u Švedskoj.

U povodu Dana Sandžaka Bosnjačka kulturna zajednica u subotu, 21. novembra organizuje okrugli sto na temu “Sandžak – moderna, evropska, prekogranična regija”.

Novopazarski Kulturni centar i KUD “Isa- beg” povodom ovog bošnjačkog praznika organizuju prvi omladinski festival sevdaha “Novi Pazar sevdah fest”, 19. i 20. novembra.

Organizatori najavljuju da će u okviru prve večeri biti organizovana tribina o sevdahu i njegovoj ulozi u očuvanju bošnjačkog identiteta i takmičarsko veče na kome će nastupiti 15 mladih izvođača.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni blagdani su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. juli Dan sjećanja.

 

(mb/sandzacke.rs)

 

Previous SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA
Next Najbolji bosanski atletičar: Amel Tuka posjetio Hadžiće

You might also like

NAŠI DANI

Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

  Polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima osoblje nekadašnje Ratne bolnice “Higijenski zavod ” prisjetilo se svojih poginulih kolega. Ratna bolnica „Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj

NAŠI DANI

Ništa više nije isto u Njemačkoj, kafići naplaćuju čak i vodu iz slavine

Inflacija u Njemačkoj je na visokom nivou. To diže cijene. Kućanstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života. Diskonti i supermarketi sada u