Bugojno – Bajramska izložba kolekcionara Dragana Mučibabića

Bugojno – Bajramska izložba kolekcionara Dragana Mučibabića

Zanimljivu izložbu povodom Kurban-bajrama priredio je za svoje komšije i sve zainteresirane građane, poznati bugojanski kolekcionar Dragan Mučibabić.

Na ovaj način je, kaže, uputio čestitku svima koji slave taj praznik, precizno birajući eksponate koji su se našli na travnjaku ispred njegovog stana, u blizini Islamskog centra u Bugojnu.

Mnogi ljudi su mu već čestitali na ideji i trudu što ga čini sretnim, ali je, veli, bit u tome što je, i ovaj put, uživao u onome što najviše voli.

-Bit je u tome što ja to volim. A, kada se i drugima svidi, onda je to pun pogodak i prava stvar, koju sam mogao napraviti. Niko meni ništa ne daje, niti treba. To je ljubav – kazao je ovaj Bugojanac.

Dodaje da je sličnu izložbu „bez ikakvih obaveza i za svoju dušu“ organizirao za Ramazanski-bajram, prije nešto više od dva mjeseca.

-I ovaj put, iznio sam ćilime, serdžade, tursku mangalu, đugume, bosansku narodnu nošnju, čekmedže, seharu, mlin za kafu, džezvu… naglasio je.

Ističe da izloženi predmeti čine tek dijelić bogate kolekcije kulturno-historijskog naslijeđa ovih prostora, koja je u njegovom vlasništvu već godinama.

-Imam oko 30.000 eksponata, od kojih se neki nalaze u muzeju u Mostaru. Mislim da ću, dok sam živ, sakupljati starine, u koje sam se zaljubio još kao dječak – zaključio je Dragan Mučibabić.

Previous Panonska jezera - jedinstvena turistička atrakcija koja privlači i naše ljude iz dijaspore
Next Vodopad Kravica - progresivan porast broja posjetilaca

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

„Stećci na području općine Kakanj“ – izložba na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  –Dragi sugrađani sa velikim zadovoljstvom pozivamo vas na otvorenje izložbe „Stećci na području općine Kakanj“, koja će biti upriličeno u Muzeju Kaknja 01.03.2019. godine, sa početkom u 16:00 sati,

KULTURA I UMJETNOST

BZK “Preporod“ organizirao naučni skup o Aliji Isakoviću: Hasanaginicu nakon dva stoljeća vratio kući

U Domu Bošnjake zajednice kulture “Preporod“ održan je naučni skup “Neminovnost: Aliji Isakoviću u čast“ na kojem je ukazano na fundamentalnu važnost djela Isakovića i njegov značaj za kulturu Bosne

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo – 50 hiljada registrovanih turista u prvih 10 dana augusta! SFF dovodi nove goste i dobit

  Prošli mjesec, Sarajevo je sa više od sedamdeset hiljada posjetilaca, i skoro 170 hiljada noćenja oborilo rekord. Ovaj mjesec, u Turističkoj zajenici KS očejuju veću posjećenost. “Zvaničan podatak za