Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Međunarodni forum Solidarnosti uz pomoć humanitraca širom Bosne i Hercegovine, svake godine obezbijedi humanitarnu pomoć i školovanje za hiljade djece.

Sretno poslijepodne u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Mališani mjesta Guesna u Burkini Faso dolaze po svoje igračke, paketiće i školski pribor. Spremni su učiti, čitati i pisati. Šalju poruke zahvalnosti prijateljskoj zemlji. 

“Puni emocija koje smo donijeli odozdo, pokrenuli smo akciju “Pomozi mi da i ja završim školu” simboličnog naziva. Onda smo krenuli u kampanju prikupljanja sredstava za školovanje te djece. Obzirom da je to jedna od najnepismenijih nacija na svijetu, troškovi školovanja za naše uslove su bili “ništa””, kaže Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS – Emmaus.

A to ništa iznosi 30 konvertiblnih maraka za školovanje jednog osnovca u Burkini Faso. Samo prošle školske godine građani BiH preko humanitaraca prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas Bosna i Hercegovina je pomogla opismenjavanje 4667 učenika od 1. do 7. razreda.

Najviše prvačića – njih više od 1.000. Emmanuel Siambo rođen je u Burkini, a danas povezuje sve države koje žele pomoći njegovoj domovini.

“Problem nam predstvalja udaljenost iz sela do mjesta gdje djecu školujemo. Također imamo mnogo djece koja nemaju jednog ili oba roditelja i tada se javljaju institucionalni problemi. Sve u svemu pomoć i obrazovni sistem Bosne i Hercegovine se pokazao djelotvornim u Burkini Faso”, kaže Emmanuel Siambo, Emmaus Burkina Faso.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso bosanskohercegovački humanitarci svake godine šalju i humanitarnu pomoć u vidu odjeće, obuće, hrane i školskog prbora. Planiraju još projekata, izvještava N1.

Previous Američki BuzzFeed nahvalio Mostar - 'Coolest City'
Next Fotografije KRALJEVSKOG GRADA BOBOVCA

You might also like

NAŠI DANI

Brčko šalje pomoć stradalima u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj i Siriji

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputit će hitnu pomoć stradalima u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, izjavio je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH „Posredstvom brčanskog

NAŠI DANI

Trasa autoputa Sarajevo-Beograd preko Tuzle jedna od optimalnijih (VIDEO)

  Nedavno je zamjenik turskog premijera Redžep Akdag izjavio da Turska ima namjeru finansirati izgradnju autoputa koji će povezati Sarajevo i Beograd, te da je potrebno što prije utvrditi trasu

BAŠTINA

NA DOBRINJI ODRŽANA ĆETENIJADA

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je pred velikim brojem prisutnih građana, održana ćetenijada – takmičenje u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice. Manifestaciju je organiziralo Udruženje građana „4T“