‘Prometno’ na planinarskoj stazi do Lukomira – Nijemci, Austrijanci, Česi… (FOTO)

‘Prometno’ na planinarskoj stazi do Lukomira – Nijemci, Austrijanci, Česi… (FOTO)

Nijemci, Austrijanci, Česi, Arapi i brojni drugi turisti, planinari pohodili su i ovog vikenda bjelašnička sela Umoljane, Sinanoviće, Šabiće  i  Lukomir – jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara.

Brojni su zaljubljenici prirode i iz Sarajeva iskoristili lijepo vrijeme da bi uživali u ljepotama planinskih pejzaža Bjelašnice i kanjona Rakitnice…

Pored ‘Ljetne bašte’, ugostiteljskog objekta porodice Masleša, u kojem vrijedno rade svi članovi domaćinstva, mladi planinari iz Češke postavili su šator kako bi bili što neposrednije u planinskom ambijentu Lukomira.

U subotnjem izletu u Lukomir uživala je i grupa od 25-ero sarajevskih planinari koje je predvodila vodič Elza Babić.

Svih 22 kuće u Lukomiru su otvorene, vrtovi su obrađeni, a stada ovaca su na ispaši, kaže u razgovoru Mujo Masleša. Dodaje kako je jedino od marta 2016. zaključana kuća Nure Čomor, koja je bila najstarija stanovnica u selu. Bila je “zaštitni znak” Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno dobrano izborano čelo. U znak sjećanja na Nuru i njenog muža Džafu srodnici su postavili spomen ploču na njihovoj preko stotinu godina staroj kući.

Poseban užitak na planinarskom putu od Lukomira do Umoljana su prostrani krajolici planinskih masiva Bjelašnice i Visočice što se spuštaju do rijeke Rakitnice formirajući unikatni kanjon.

Tok Raktinice, pritoke Neretve, je dug 26 kilometara u kanjonu koji obiluje morfološkim posebnostima i rezervat je preko 30 endemskih biljnih vrsta. Planinarski staza koja paralelno prati kanjon s izvanrednim vidikovcima je u subotu bila izuzetno ‘prometna’… mimoilazili su se u oba pravca planinari iz raznih zemalja, i u kratkoj pozdravnoj komunikaciji sa sarajevskim planinarima su Nijemci, Austrijanci i Česi izražavali oduševljenje ljepotom bh planina i prirode.

Silazak s lukomirskih 1.495 metara nadmorske visine u prostrane livade oko Studenog potoka obrasle mentom, kantarionom i sočnom travom na kojoj su stada ovaca pruža drugačiji, pitomiji pejzaž koji djeluje ‘odmarajuće’ nakon litica kanjona Rakitnice.

Suncem obasjane padine Bjelašnice, Visočice, Oblja, Puzima u okružju Umoljana, s posebnim pogledom na bjelašnički Opservatorij, i završno pješačenje preko katunskog naselja Gradina zaokružili su subotnji izlet osvježenjem u planinarskom ugostiteljskom objektu u Umoljanima na 1.275 metara nadmorske visine.

Jedan od najdubljih u Evropi, kanjon Rakitnice je rijedak biser netaknute prirode, a Studeni potok, stećci, vodenice i impresivna stijena ‘okamenjena aždaha’ kroz brojne legende svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i životu na tim prostorima, baš kao i jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini iz 15. stoljeća s kamenom munarom koja krasi Umoljane.

Foto: FENA

Previous OSVIJETLJENE ZIDINE STAROG GRADA OSTROŽAC
Next UN zabranio premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanske planine dočekale snijeg

Snijeg je došao i u bosanskohercegovačke gradove. Planine u Srednjo-bosanskom kantonu danas su osvanule pod snijegom. Iako se već smatralo da je turistička sezona u ovom kantonu potpuno podbacila zbog

KULTURA I UMJETNOST

U Nepalu otvorena izložba fotografija ‘Šarm Bosne i Hercegovine’

  Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine u Nepalu sa sjedištem u Nju Delhiju Sabit Subašić je dana 16. aprila 2018. u Katmandu glavnom gradu Republike Nepal, zajedno sa ministrom turizma

BH RAZGLEDNICA

Ljepote naše domovine, pogled iz ptičje perspektive (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=PuaO1KTlqWw