Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva

Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva

Minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu 1995. godine i ubila je 43, a teško ranila 84 građana Sarajeva

Građani i zvaničnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine, rodbina i prijatelji, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se Sarajlija koji su ubijeni na današnji dan 1995. godine, u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, kod ulaza u Gradsku tržnicu.

Okupili su se i prisjetili drugog masakra na pijaci “Markale”, u kojem je ubijeno 43 Sarajlija, dok ih je 84 lakše i teže ranjeno.

Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu 1995., te su srpske vojne, policijske i paravojne formacije na današnji dan prije 24 godine počinile još jedan u nizu stravičnih zločina u ratu vođenom protiv Bosne i Hercegovine od 1992. do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995.

Godinu dana ranije, 5. februara, nakon još jednog projektila ispaljenog s agresorskih položaja na Markalama je poginulo 68 osoba.

Prema nekim procjenama na Sarajevo je ispaljeno oko pola miliona projektila.

-Tokom višegodišnje opsade našeg glavnog grada poginulo je 11.541 ljudi svih starosnih dobi. Preko 50.000 je ranjeno.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous U našoj državi za 12O hiljada povećan broj zaposlenih
Next Ervin Sejdić: Izumili smo uređaj za otkrivanje THC-a u dahu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Pukovnik Bob Stewart: U Ahmićima je počinjen genocid

Bob Stewart oficir je britanske vojske koji je 1993. ušao u Ahmiće i prvi svjedočio masakru počinjenom u tom selu. Iako bogatog vojnog iskustva i oproban u najtežim ratnim situacijama,

OTPOR BOSNE

Tuzlaci se prisjećaju 4. aprila 1992., početka pružanja otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu

  Polaganjem cvijeća i odavanjem počati na spomen-obilježjima Slana banja u Tuzli, danas je započelo obilježavanje 4. aprila 1992. godine, datuma od posebnog značaja za noviju historiju ovog grada, kada

NAŠI DANI

Kulen Vakuf – srndać spašen od poplava!

-Kulen Vakuf, srce NP Una , u svoj ovoj muci, borbi da spasiš ono svoje, u žurbi da pomogneš komšiji i gradu, ti još letiš da spasiš “divlju životinju”.Heroji poplava.