Arheološki nalazi svjedoče da su naselja oko Zenice stara oko 3.100 godina

Arheološki nalazi svjedoče da su naselja oko Zenice stara oko 3.100 godina

Dosadašnja arheološka iskopavanja, koja već četiri sedmice na dvije lokacije u Zenici provode studenti iz Beča i Sarajeva predvođeni dr. Mariom Gavranovićem i mr. Edinom Bujakom, po pronađenim eksponatima svjedoče da su neka područja oko Zenice bila naseljena i prije 3.100 godina – kazao je za Fenu dr. Gavranović.

On napominje kako su prethodno na području Gradišća i Kopila, koja su predmet ovih iskopavanja, u oktobru i novembru prošle godine izvršili geomagnetna snimanja iz zraka te da su već i ti snimci dali nagovjestili moguće zanimljiva arheološka nalazišta.

– Sada smo se odlučili da pristupimo i iskopavanju na tim lokalitetima, na kojima smo i pronašli jako zanimljive eksponate. Ima puno keramike, željeznih predmeta, kamenog oružja… Sve to svjedoči da je, recimo, naselje Kopilo bilo naseljeno i do drugog stoljeća prije Krista – ističe bečki arheolog Gavranović.

Pronađeni su skeleti životinja – svinja, krava, koza… – koje su uzgajali tadašnji stanovnici, a kako se Kopilo nalazi na visini od 600 metara, dok su gradine u naselju Gradišće i na preko 900 metara nadmorske visine, Gavranović zaključuje da su se naselja u tom periodu, uglavnom, gradila na visokim pozicijama.

– Ljudi su išli u brda, jer je, vjerovatno, rijeka Bosna tada bila močvara, odnosno nije imala svoje korito. Naš je cilj da u narednom periodu istražimo kompletno zeničko područje, na nekih 15-ak lokacija, kako bismo rasvjetlili proces naseljavanja ovih prostora tokom bronzanog doba – kaže Gavranović.

U naselju Gradišće pronađene su dvije grobice, dva tumula, zatim i potpuno novo prahistorijsko naselje – Ravna gradina. U jednoj grobnici, ističe sarajevski arheolog Bujak, pronašli su ljudske kosti te keramiku koja se s umrlim zakopavala u grobnicama.

– Na području Zenice nalazi se petnaest poznatih lokaliteta – gradina iz brončanog i željeznog doba, ali je do sada bilo istraživano samo Kopilo.

Ovo su i prva arheološka iskopavanja na području Zenice u proteklih pedesetak godina, što je također interesantno. U projektu učestvuju i studenti arheologije iz Austrije i Bosne i Hercegovine pa to ovom projektu daje i edukativnu dimenziju, kaže Bujak.

Svi nalazi, napominje on, a nakon što budu izvršene dodatne radio-karbonske analize nad ljudskim i životinjskim skeletima, zatim metalurške analize metalnih predmeta, analize keramičkih predmeta… ostat će u Muzeju grada Zenice.

– To će obogatiti kolekciju arheološkog materijala muzeja, a posjetioci će se moći upoznati sa dalekom prošlošću ovih krajeva – kaže Bujak.

Naredna će istraživanja, najavljuje Bujak, također biti usmjerena prema prahistorijskim naseljima u Gradišću, gdje su nalazi šest gradina.

Lokalitet Vrh Negraja u Gradišću, na kojem su tokom kopanja rovova u proteklom ratu pronađene kompletne keramičke posude te koje se nalazi na 925 m/nv, ujedno je, ističe Bujak, zeničko naselje iz tog perioda koje se nalazi i na najvišoj nadmorskoj visini.

– Riječ je o fantastičnom arheološkom materijalu, koji je, eto, pronađen savim slučajno. Posude su izuzetno lijepe i u cjelosti sačuvane zahvaljujući činjenici da potiču iz kasnog brončanog doba, odnosno da su 3.000 godina bile zakopane u zemlji – kaže Bujak.

Istraživanja zajednički vrše Muzej grada Zenice i Institut za evopsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, koji finansira iskopavanja, a Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade ZDK, kojim rukovodi ministar Spahija Kozlić, osiguralo je smještaj za 15-ak učesnika, koliko ih svakodnevno sudjeluje u ovom međunarodnom projektu.

Previous 'Groblje heroja' na jugu Mađarske - smiraj za 487 duša vojnika bošnjačkih regimenti
Next Tuka večeras nastupa u finalu Dijamantske lige u Zürichu

You might also like

BAŠTINA

Kapetanova kula u Bihaću

Kapetanova kula u Bihaću je jedan od onih historijskih objekata koji je sam po sebi priča o vremenima koja su dolazila i prolazila ostavljajući biljeg na njenim zidovima… Kapetanova kula

BH RAZGLEDNICA

Most iz 18. vijeka bit će sastavni dio budućeg trga u Gradačcu

Tokom uređenja Trga Alija Izetbegović u Gradačcu, izvođači radova otkrili su most iz 18. vijeka i temelje osmougaone ulazne kule na gradsku tvrđavu. Nadzorni organ, arhitekt Enes Sahačić kazao je Feni

KULTURA I UMJETNOST

Kako je gest Dejana Bošnjaka postao hit vijest iz Trebinja

Mnogi od starih objekata, unutar zidova, vijekovima su čuvali knjige, svjedoke vremena… Piše: Edina Kamenica Da za Bosnu i Hercegovinu, i regiju uopće, možda ipak dolaze bolji dani, svjedoči prošlonedjeljna