Viteškom promenadom u Sarajevu obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana

Viteškom promenadom u Sarajevu obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana

Glavim ulicama Sarajeva, u okviru obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana, održana je Viteška promenada na kojoj su učestvovali građani odjeveni u kostime i odore iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Viteška promenada, održana u organizaciji Internacionalnog centra za mir na čelu sa Ibrahimom Spahićem, startala je na platou Centra Skenderija gdje je simbolično pročitana Povelja Kulina bana.

Odatle je promenada nastavljena do zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine te dalje prema Katedrali Srca Isusova, odakle su se učesnici uputili nazad glavnim ulicama bosanskohercegovačke prijestolnice.

Spahić, inicijator prve Viteške promenade, istakao je da su ovom idejom željeli dati doprinos obilježavanju 830. godišnjice Povelje Kulina bana.

“Danas slavimo povelju Kulina bana. Ovdje imamo kolonu građana iz različitih gradova Bosne i Hercegovine koja svjedoči o vitezovima umjetnosti. Oni koji su znali darivati slobodu kretanja u Bosni, Kulin ban, oni znaju i čuvati Bosnu i Hercegovinu. I to je najvažnije. Ovo je poruka građana koji danas ne glume ništa nego igraju u kostimima iz Srednjeg vijeka i svjedoče istinu o Bosni i Hercegovini”, kazao je Spahić.

Naglasio je kako je vrlo važno da se različitim manifestacijama i skupovima svake godine poklanja pažnja obilježavanju godišnjice Povelje Kulina bana.

“Ovo je najznačajniji događaj u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju obilježavanje godišnjice Kulina bana. I ovo je pitanje dostojanstva građanskog i kulture koja, rekao bih, duboko živi u građanima Bosne i Hercegovine”, rekao je Spahić te dodao da i narednih godina planiraju nastaviti održavanje Viteške promenade.

“Ovo će biti festival srednjovjekovne Bosne koji će spajati sve ono što su naša pozitivna iskustva iz prošlosti zarad sadašnjeg života i budućnosti”, zaključio je Spahić.

Povelja Kulina bana je najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije. Napisana je 29. augusta 1189. godine, a njom je tadašnji bosanski ban regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika.

Foto: AA

Izvor: Agencije

Previous Zenica: Obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana
Next Proizvodi 'Mak Zara' u Emiratima; uskoro i na tržištu EU

You might also like

NAŠI DANI

Lorens Listo i Edi Fink pobjednici 450. skokova sa Starog mosta (Foto)

Lorens Listo  i Edi Fink, oba iz Mostara, pobjednici su 450. tradicionalnih visinskih skokova sa Starog mosta, koji su danas, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, održani u Mostaru.

NAŠI DANI

Ivan Štraus – arhitekta koji je gledao rušenje i ponovno građenje svojih objekata

  Komemorativna sjednica povodom smrti uglednog arhitekte Ivana Štrausa (Kremna, Srbija, 28. juna 1928. – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 25. augusta 2018.), čiji su brojni objekti ostali u Bosni i

NAŠI DANI

Stolac: Gradnja sakralnih objekata u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika?

Odlukom Općinskog vijeća, Općina Stolac prodala je svoje nekretnine u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika na starom gradu. Zemljište je prodato Župi sv. Ilije Proroka radi gradnje sakralnih objekata.  Bio je