UNIVERZITET U SARAJEVU: Ove godine više prijava za upis na fakultete

UNIVERZITET U SARAJEVU: Ove godine više prijava za upis na fakultete

Na prvom upisnom roku Univerziteta u Sarajevu prijavilo se više studenata nego prošle godine, potvrdili su za Faktor.

Univerzitet u Sarajevu objavio je konkurse za upis studenata u studijskoj 2019./2020. godini koji omogućavaju upis 6.457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.158 studenata na drugi ciklus studija, 170 kandidata na stručni studij, te 114 kandidata na specijalistički studij, na više od 500 studijskih programa.

– Nakon završenog prvog upisnog roka na prvi ciklus i integrirani studij popunjeno je nešto više od 50 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih mjesta. Broj prijava je međutim bio znatno veći u odnosu na prošlu godinu. Na 6.457 mjesta na prvom ciklusu i integriranom studiju, koliko smo kao Univerzitet ponudili, imali smo oko 6.660 prijava, odnosno oko 103 posto, što je bolje za 20 posto nego prošle godine – navode iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Najveći interes za studij i popunjenost mjesta primjetni su, ističu, na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih nauka i grupaciji medicinskih nauka.

– U drugom prijavnom roku studenti mogu upisati one fakultete i akademije na kojima je ostalo upražnjenih mjesta u odnosu na kvotu koju je usvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Fakulteti i akademije na svojim web stranicama, odnosno oglasnim pločama daju potpune informacije o mjestu i vremenu predaje dokumenata za prijavne odnosno upisne rokove – pojašnjavaju.

I u drugom prijavnom roku, koji traje od 26. augusta do 13. septembra 2019. godine, budući studenti mogu aplicirati na Konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu.

– Što se tiče zahtjeva za proširenje upisnih kvota, uputili su ih Fakultet za zdravstvene studije, Elektrotehnički fakultet, Filozofski fakultet i Ekonomski fakultet – navode.

Previous Jahić: ANUBiH je najodgovornija da govori o jeziku, a ona šuti (VIDEO)
Next Rezultati velikog naučnog istraživanja: Ne postoji 'gej gen'!

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Fikret Alić riješio problem pregrijavanja puščanih cijevi

Dr. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, ujedno je i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih inovatora. Uz predavanja iz oblasti toplotne i fluidne tehnike, Alić većinu svog radnog dana provodi u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. dr. Samir Delibegović postao član ‘American College of Surgeons’

Prof.dr med.sci. Samir Delibegović iz Tuzle je postao član “American college of surgeons”. Na Kongresu American college of surgeons, koji se održavao od 27.10.do 31.10.2019. u San Francisku, održana je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Domovini za rođendan: Tuzlanski učenici osvojili tri zlatne i jednu srebrnu medalju na takmičenja u SAD-u

Učenici Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli: Enisa Kalfić, Amina Nišić i Alem Tukić u pratnji profesorice Jasmine Selimović, učestvovali su u finalnom takmičenju World Scholar´s Cup Tournament of