Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH (VIDEO)

Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH (VIDEO)

Postrojavanjem demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine u Memorijalnom kompleksu Kovači danas je počelo obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. 

Brojne delegacije, među kojima i delegacija Kantona Sarajevo koju je predvodio ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko, položile su cvijeće ispred spomen-obilježja svim šehidima i poginulim braniteljima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega je odata počast i rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vrhovnom komandantu Armije RBiH.

Na dostojanstven način odata je počast svim poginulim u vrijeme opsade Sarajeva tokom agresije i na mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na Stadionu, te na groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

I općinske delegacije, te delegacije boračkih udruženja, su također odale počast, položile cvijeće i na ovaj važni datum prisjetile se heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

1.jpg

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Previous Vodenice, Krupa na Vrbasu (Video)
Next Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima

You might also like

NAŠI DANI

Silajdžić: Našem članstvu u NATO-u treba dati najviši mogući prioritet

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, doktor međunarodnog prava bio je gost Vijesti u 7 Hayat TV-a. Šta to piše u dokumentu kojeg je objavio predsjednički kandidat Joe

NAŠI DANI

Međunarodna zajednica prije šest godina otvorila put za referendum u RS (Video)

Svako ko danas u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, posljednje postupke Milorada Dodika vezano za referendum najavljen za 25. septembar ocjenjuje kao jeftini politički igrokaz s namjerom

NAŠI DANI

Zeničani ponovo u redu čekaju na kupovinu ulaznica za utakmicu nogometnih “Zmajeva”

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, ako je suditi po današnjem redu navijača koji čekaju za kupnju karte ispred poslovnice “Centrotransa” u Zenici, sutra će imati veliku podršku svojih navijača u