V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u srijedu 28. avgusta 2019. godine uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje za područje Mančestera i okolinu/ Sjeverozapad u Velikoj Britaniji. 

Radi se o prestižnoj nagradi s obzirom da je to to najviše priznanje volonterskim organizacijama. Nagrade se dodjeljuju od 2002. godine u znak proslave Zlatnog jubileja Kraljice, a pobjednici se proglašavaju 2. juna svake godine – na godišnjici kraljičine krunidbe.

 Ovom nagradom priznaje se dosadašnji rad i napor svih članova odbora North West u borbi protiv mržnje, netolerancije i okupljanja zajednica kako bi pomogli stvaranju jačih, sigurnijih i kohezivnijih zajednica.

Naime, od 35 organizacija svaka organizacija je imala pravo izabrati samo 10 osoba koje će prisustvovati ceremoniji jer je bio ograničen broj mjesta, te se od  tih 10 birao  samo jedan član koji će primiti svečano priznanje sa svojim  predsjednikom  grupe.  Od 23 člana u timu “Remembering  Srebrenica” , ljudi  različitih visokih funkcija i predstavnika zajednica, iz reda doktora, policije, fakulteta,  grandonačelnika , religija i puno drugog  kadra i koji rade na promociji organizacije, izabrana je Sadija Muminović. Radi se o Bosanski koja zastupa  Bosanskohercegovačku dopunsku školu u Mančesteru i kojoj je pripala čast da sa prestavnicom Eliner Chohan primi tako nesto veličanstveno priznanje koje se može dobiti  u Velikoj Britanji

Predsjednica odbora North West, MBA DL Elinor Chohan, rekla je:

„Nevjerovatna je čast raditi sa tako izvanrednim i posvećenim volonterima koji promovišu jače, otpornije društvo koje koristi lekcije i pouke o srebreničkom genocidu da se bore protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti.”

Elinor Chohan, MBE DL predsjedava Nort West odborom od 2015. godine. U decembru 2013. godine prvi put je posjetila Bosnu i Hercegovinu sa udruženjem Remembering Srebrenica, što ju je nadahnulo da koristi lekcije iz najgoreg zločina koji se desio na evropskom tlu za pomoć u stvaranju otpornijih i povezanijih zajednica u Manchesteru i sjevero-zapadnom dijelu Engleske. Elinor je zajedno s članovima odbora i članovima zajednice North West bila uključena u održavaju brojnih spomen-aktivnosti svake godine u julu na godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici, kako bi se odala počasast za sve one koji su ubijeni samo zbog svog muslimanskog identiteta. Glavni regionalni Dan sjećanja na Srebrenicu se održava svake godine se u Mančester katedrali.

Na dodijeljenu nagradu osrvnuo se i osnivač-predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” dr. Waqar Azmi OBE: „Tako sam zadovoljan što je prepoznat rad Remembering Srebrenica North West odbora sa tako prestižnom nagradom. Čestitke našem odboru North West i njegovom predsjedavajućem Elinor Chohan. Veliki je ponos što naša mreža od preko 1.200 volontera u zajednici pomaže graditi jače i kohezivnije zajednice u Velikoj Britaniji. Realizacija i uticaj naše vizije ne bi bilo moguće bez njihovog napornog rada i zalaganja.”, izjavio je Dr Azmi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Kraljičine nagrada za volonterske službe, sir Martyn Lewis rekao je: „Rekordni broj nominacija za ovogodišnje Kraljičine nagrade dokazuje da volontiranje na lokalnom nivou i dalje napreduje. Ove godine je izuzetno zadovoljstvo čestitati pobjednicima, njih 281, – svi s jakom reputacijom za uspješno rješavanje širokog spektra problema u njihovim zajednicama. Oni su snažni primjeri stvarne demokracije na djelu.”

Ceremonija dodjele nagrada održala se u The Monastery, Gorton Lane, Manchester, a prisustvovali su Armaan Chohan, Atifa Shah, Farah Anwar-Bawany, Naeem Ul-Hassan, Sadija Muminović, Steven Baker, Umer Kan, Yasmin Dar i Yusuf Tai.

Previous Došao kao turista i pokrenuo biznis: Hu Jude otvorio kineski restoran na Baščaršiji
Next Izetbegović: Nema nazad, Ustav i zakoni se moraju poštivati (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča

U mjestu Kapov Han kod Čajniča otkriveno je spomen obilježje za civile i pripadnike Armije RBiH s prostora ove opštine, koji su poginuli tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata. Obilježje na

NAŠI DANI

Korać: Srbija nije odustala od svog ratnog programa

Predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast. „Čini se da se

NAŠI DANI

Zabranjen rad Centru za obrazovanje iz Sanskoga Mosta

  Centru za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskoga Mosta, koji se nedavno našao u središtu afere nakon što je novinarki Žurnala izdao lažnu diplomu, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog Kantona zabranilo je