Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

“Izvoz goveđeg mesa biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bosanski privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao idugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i s ministricom trgovine te zemlje Ruhsar Pekcan.

Govoreći ranije o pomenutom sporazumu o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Turske, Šarović je rekao da jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini su Singapur i Bosna i Hercegovina.

  • -Sporazum je unaprijeđen i kada je u pitanju oblast trgovine mesom, što do sada nije bio slučaj. Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u našoj zemlji. Sada je Bosna i Hercegovina prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme. (mješavina mesa)”, ističe Šarović.
    -Kada je u pitanju govedina Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila Bosni i Hercegovini izvoz osam hiljada tona, ali na to bi se naslanjalo dvije hiljade tona pilećeg, ovčijeg mesa i kaurme. Tako da bi Bosna i Hercegovina sada na godišnjoj bazi trebala izvoziti u Tursku oko 15 hiljada tona mesa”, naglasio je Šarović.

Previous U podnožju Ozrena čuvaju tradiciju kozjeg sira
Next Općina Novi Grad u Centru "Safet Zajko" priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića

You might also like

NAŠI DANI

Zbog negativnog priraštaja i migracija Srbija i Hrvatska ostaju godišnje bez grada, a Bosna i Hercegovina bez mjesta

Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija i Hrvatska svake godine gube stanovništva u prosjeku koliko ih ima jedan grad srednje veličine, a Bosna i Hercegovina u prosjeku jednog naseljenog mjesta srednje

NAŠI DANI

Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

Povezivanje Beograda i Sarajeva autoputem počinje se realizovati i simbolično današnjom ceremonijom u Sremskoj Rači.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 25. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: Da se nikada nikome ne ponovi

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja Anadolu Agency