Sarajevo: Izvađen upaljač iz aviobombe teške 500 kg, neće biti evakuacije građana

Sarajevo: Izvađen upaljač iz aviobombe teške 500 kg, neće biti evakuacije građana

Aviobomba teška 500 kilograma pronađena je jutros na gradilištu iza zgrade RTV Doma u Sarajevu.

Kako je za AA potvrdio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), riječ je o aviobombi britanske proizvodnje, najvjerovatnije bačene 1944. godine.

Bomba je pronađena na prostoru gdje se nekada nalazila tvornica Žica, a sada se izvode građevinski radovi. Prilikom iskopavanja mašinista je zakačio nešto za šta se ispostavilo da je riječ o aviobombi teškoj oko 500 kilograma, razorne moći od 1.000 libri.

Ekipa Civilne zaštite uspješno je izvadila upaljač iz aviobombe koju su jutros pronašli radnici. 

“Uklonjen je upaljač bomba je pripremljena je za transport. Neće biti potrebe za opsženu evakuciju, kako smo inicijalno planirali, zato što smo taj složeni dio uspjeli da uradimo na licu mjesta”, kazao je Sead Vrana iz FUCZ-a, prenosi Radio Sarajevo.

  • Najgora moguća stvar je da upaljač ne dozvoljava pomjeranje i da je uništavamo na mjestu događaja. To je mnogo kompleksno i trebala bi se raditi i eventualna evakuacija pola grada”, izjavio je Solak ranije.

Nakon što je ekipa FUCZ-a uspješno izvadila upaljač i detaljnije nalizirala bombu zaključili su da se definitivno radi o bombi britanske vojske, koja je ovaj dio Sarajeva bombardovala od 4. do 12. novembra 1944. godine.

“Večeras nas čeka lakši posao nego što smo procijenili prilikom prvog dolaska na lice mjesta” kazao je Vrana.

Previous Općina Novi Grad u Centru "Safet Zajko" priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića
Next Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku 'Una'

You might also like

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stiglo ukupno 412.120 doza vakcina

U Bosnu i Hercegovinu je, računajući današnju isporuku od 31.500 doza vakcina Pfizer/BioNTech, stiglo ukupno 412.120 doza vakcina protiv koronavirusa. Kontigent Pfizer/BioNTech vakcina koji je danas stigao na Međunarodni aerodrom

NAŠI DANI

Vijeće ministara: 20. novembar Dan žalosti zbog ubistva dva pripadnika OS BiH

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donesena je odluka da petak 20. novembar bude Dan žalosti BiH zbog ubistva dva pripadnika Oružanih snaga BiH u srijedu naveče u blizini kasarne Rajlovac,

NAŠI DANI

HDZ-ovac vodi općinu u BiH, porodilište u RH i radi u dva doma zdravlja

  Ginekolog Živko Matuško voditelj je rodilišta u Metkoviću, radi u ginekološkoj ambulanti u Metkoviću, a istovremeno je u susjednoj Bosni i Hercegovini načelnik Općine Neum, radi u Domu zdravlja