Mostar: Murali među kojima su i onaj Alekse Šantića i Emine oživjeli ulice grada na Neretvi

Mostar: Murali među kojima su i onaj Alekse Šantića i Emine oživjeli ulice grada na Neretvi

Oko 20 murala nastalih tijekom ovogodišnjeg Mostar Street Art Festa među kojima su utjelovljeni likovi poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine oživjeli su mostarske ulice, javlja AA.

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika Aleksa Šantić čiji je lik muralom utjelovljen u ulici koja nosi njegovo ime u Mostaru djelo je dvadesetšestogodišnjeg umjetnika Denija Božića iz Doboja.

Iako u svojoj karijeri ima urađenih već oko 300 murala diljem zemlje Božić kaže da je posebno uživao radeći ovaj mural, te da mu je posebna čast bilo oslikati lik mostarskog pjesnika u ulici koja nosi njegovo ime.

“Aleksa Šantić je veliki pjesnik, on je Mostarac i u najmanju ruku zaslužuje svoj trg, park i ulicu pa i mural u svojoj ulici“, kaže za AA umjetnik iz Doboja.

Dimenzije murala su šest sa četiri metra, a i na njemu je radio intenzivno puna četiri dana što je izazvalo brojne pozitivne reakcije građana, koji su fotografirali umjetnika kako radi, zastajali i kazivali riječi pohvale.

Pohvale i divljenje građana Mostara svojim radom izazvala je i mlada umjetnica Đenana Taso iz Sarajeva koja je preko puta parka Alekse Šantića oslikala lik njegove na daleko poznate Emine.

Ovi murali oživjeli su mostarske ulice i priče o legendarnim likovima iz grada na Neretvi, ali i povezali brojne umjetnike kroz druženja tijekom festivala i nastanak drugih djela širom grada. Organizatorica Street Arts Festivala Marina Đapić ističe kako su reakcije građana pozitivne, te izražava zadovoljstvo što se na murale konačno gleda kako na umjetnost a ne kao vandalizam, jer murali su kako ističe uistinu umjetnost.

-Dvadeset umjetnika je sudjelovalo ove godine i nastao je oko 20 murala. Priča s Aleksom Šantić i Eminom je tematska u suradnji s Agencijom Lokalne Demokracije, na njihovom projektu Clink koji se bavi kulturno historijskim nasljeđem, ali u produkciji Street Art Festivala – navela je Đapić. 

Ostali umjetnici radili su, kaže, murale s apstraktnim motivima ili realističnim koji pokazuju njihov stil.

-Na ovogodišnji festival stigli su nam umjetnici iz raznih krajeva svijeta koji su poznati po muralima, ali imamo i umjetnike koji prvi puta slikaju murale tako da pružamo priliku za afirmaciju mladih što smatramo izuzetno značajnim za razvoj umjetnosti – kaže Đapić.

Osim što nastaju umjetnička djela tijekom sedmodnevnog festivala u Mostaru se povezuju umjetnici međusobno kroz druženje i razmjenu kulture.

-Mostar ima najjači Street Art Festival i ovo što radimo je na svjetskoj razini – kaže Đapić.

Cilj festivala je, kako kaže,  da se cijeni javni prostor, njeguje umjetnost, te da se ne razmišlja o street artu kao vandalizmu što on zaista nije i da ljudi prepoznaju ljepotu u sebi koja egzistira kroz umjetnost, te budemo pozitivni, bliži jedni drugima, njegujemo prometejstvo i različitosti kulture.

-Kada nam dođu umjetnici kao što su ove godine iz Njemačke, Brazila, Španjolske, Italije…, kad smo svi zajedno tu neka je dobra energija i mislim da je super da se u BiH događaju projekti koji imaju tu multikulturalnost kao što je naš Street Art Festival – poručila je Đapić.

Osmo izdanje Street Arts Festivala u Mostaru koji se održava od 1. do 8. septembra okupilo je 20 street art umjetnika iz zemlje i svijeta te u grad na Neretvi donio novu energiju, povezao mlade ljude i pokazao ljepotu umjetničkog izričaja bogateći arhitekturu grada sa 20 murala.

Previous U BPK otvoreno prvo alpinističko penjalište 'Klek'
Next Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Selma Alispahić, evropska glumica godine: Gluma nije život u oblacima

  Međunarodni festival Actor of Europe nagradio je bh. glumicu za cjelokupno umjetničko ostvarenje i dosadašnji rad. Bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić proglašena je glumicom Europe za ovu godinu u izboru Umjetničkog odbora

KULTURA I UMJETNOST

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu 266 filmova (VIDEO)

  Sarajevo film festival u svom 24. izdanju predstavit će, kako je rekao direktor Festivala Mirsad Purivatra, rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja. -Mislim da smo napravili najbolji program koji

KULTURA I UMJETNOST

Otvoren „Muzej veterana Dobrinje 1992-1995. godine“ mjesto gdje će budući naraštaji učiti o historiji svoje domovine

U ulici Habibe Stočević na Dobrinji danas je svečano otvoren „Muzej veterana Dobrinje 1992 – 1995. godine“. Otvaranju su prisustvovali Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja,