Deaktivirana i treća avio-bomba kod RTV Doma

Deaktivirana i treća avio-bomba kod RTV Doma

Još jedna avio-bomba, jutros pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu, uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i spremna je za transport koji će biti obavljen večeras oko 20:00 sati, potvrđeno je za AA.

Nakon što su prošle sedmice, u četvrtak i subotu, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađene dvije avio-bombe teške po 500 kilograma, radnici su na istom gradilištu rano jutros pronašli i treću avio-bombu. Radovi na gradilištu su obustavljeni, obaviještena je Federalna uprava civilne zaštite, čiji su pripadnici izašli na lokalitet.

Prema riječima Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, riječ je o avio-bombi koja je identična kao i druge dvije bombe pronađene tokom prošle sedmice.

“Poduzeli smo sve sigurnosne mjere, evakuisali ljude koji su bili u blizini bombe, kao i ljude u krugu od dva kilometra. Bomba je uspješno deaktivirana, uklonjen je upaljač i ona je spremna za transport. Plan je da se bomba transportuje večeras oko 20:00 sati kada će biti najmanje saobraćaja na cesti”, rekao je Solak.

Obzirom da su za manje od sedam dana na istom lokalitetu pronađene čak tri avio-bombe, na pitanje da li će radovi na gradilištu biti nastavljeni i da li su u tom kontekstu poduzete dodatne sigurnosne mjere, Solak je odgovorio:

“Mi smo već nakon pronalaska prve bombe upozorili ljude na gradilištu kako da kopaju. Jučer smo detaljno pregledali prostor s detektorima za metal. Međutim, obzirom da je na ovoj lokaciji mnogo metalnog otpada, armature te sprave su skoro pa neupotrebljive na toj lokaciji. Preostaje nam da skidamo sloj po sloj zemlje.”

Na pitanje koliko u ovim slučajevima uopće postoji šanse i mogućnosti da bagerista aktivira avio-bombu tokom kopanja, Solak navodi kako je to moguće.

“U bilo kom trenutku kada udarna igla dotakne detonator, on se aktivira. To je kao i metak, ima svoju kapsulu. Kada udarna igla dotakne detonatorsku kapsulu, ona šalje reakciju koja izaziva inicijalnu eksploziju, pali dalje barut, stvara se pritisak i dolazi do detonacije. Pogotovo kada se radi o mehaničkom upaljaču, dakle nije elektronski, nego mehanički. Udarna igla i opruga su najnormalnije radile, zašto nije došlo do eksplozije, mnoštvo je razloga. Možda je bio neispravan detonator, možda jačina udara nije bila dovoljno jaka”, rekao je Solak.

Dodaje je kako je kod svih neeksplodiralih eksplozivnih naprava, sreća vrlo značajan faktor. 

Pojašnjavajući i veliki broj avio-bombi na lokalitetu iza RTV doma, Solak naglašava kako je to bila serija bombardovanja u novembru 1944. godine na veliki depo uz prugu, kada su britanske zračne snage bombardovale lokalitet prilikom povlačenja njemačkih jedinica iz Grčke.

“Nama su poznate određene lokacije u Sarajevu koje su bombardovane od početka do kraja rata. Konkretno, ovaj depo koji je bio uz prugu je često bio meta bombardovanja, kako saveznika na kraju, tako i njemačkih snaga na početku rata. Mi smo 2014. godine u naselju Boljakov Potok pronašli istu ovakvu bombu samo s drugim upaljačem, koji je novije proizvodnje. Slična je pronađena i na Alipašinom polju – C faza. To je to selektivno bombardovanje”, istakao je Solak.

Otkrio je također kako su pravljene određene analize prema kojima je registrovano najmanje 28 bombi iz tog perioda koje nisu eksplodirale, do danas je, zajedno s posljednje tri, pronađeno ukupno 25. Tako da je moguće da se još negdje nalaze tri neeksplodirane bombe. Svakako, naglašava Solak, riječ je o nagađanjima.

Previous Amel Tuka večeras trči za selekciju Evrope u duelu sa SAD
Next Prosinečki ostaje selektor reprezentacije

You might also like

NAŠI DANI

Čestitka građanima s najvišeg vrha u zemlji – Maglića (VIDEO)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti sa najvišeg planinskog vrha u Bosni i Hercegovini, sa planine Maglić. Premijer Novalić je uputio 

NAŠI DANI

Pritvorski objekat u Lipi izgrađen ilegalno, iza svega stoji Austrija

Trgovački sud u Beču, donio je presudu o izgrađenom objektu u migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća. Ispostavilo se da je objekat koji je trebao biti svojevrsna pritvorska jedinica i koji

NAŠI DANI

VKBI: Pregovori koji se vode u Bosni i Hercegovini moraju biti utemeljeni na demokratskim principima koji važe u Evropi

Pregovori koji se vode u Bosni i Hercegovini moraju biti utemeljeni na demokratskim principima koji važe u Evropi i demokratskom Svijetu i nikako ne smiju ići u pravcu etno-nacinalnih podjela