Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

Midheta Kurspahić, bivša urednica i voditeljica, govorila je za Hayat o najvećem razočarenju koje je imala tokom svoje novinarske karijere.

-Doživjela sam nepravdu. Ja nikada nisam uređivala ni vodila Dnevnika na Federalnoj televiziji, a isto tako ni na BHT1. To je taj period, 2001.godina, i ja sada iz ove perspektive i sa ove pozicije mogu reći da je to bila profesionalna degradacija, a mislim da je bila i nacionalna diskriminacija.

Kada ste pomjereni sa jedne pozicije, dugogodišnje urednice, a da se razumijemo, nigdje ne piše da cijeli život morate biti urrednik Dnevnika, ali postoji barem ta minimalna pristojnost ali i profesionalna obaveza da dobijete neko objašnjenje, a da ne govorim o tome da dobijete rezriješenje koje je ovjereno i potpisano. Dakle, ja sam jednostavno sa početkom rada FTV-a, izbrisana sa spiska osoba koje su uređivale Dnevnik. – otkriva Kurspahić.

Objašnjava i zašto nikada nije mogla raditi na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Pokojni Lazar Petrović iz Banjaluke, novinar koji je u toku agresije na našu zemlju radio za Slobodnu Evropu, Glas Amerike, bio je tada prvi glavni i odgovorni urednik BHT-a. Kada je došao na tu poziciju, pozvao me i rekao: „Midheta, ja računam na tebe, ti ćeš biti jedna od naših članica ekipe koja će voditi i uređivati Dnevnik, bit će konkurs, prijavi se a radi sada to što radiš. Ja sam tada pripremala Jutarnji program na FTV-u radeći u uslovima u kakvim sam radila. Ja sam prijavila na taj konkurs i onda me isti taj pokojni Lazar Petrović nazvao i rekao:“ Ja ne mogu da vjerujem , tvoji dokumenti su pocijepani.“

Otišla je kod pokojnog Lazara Petrovića kako bi saznala šta je razlog cijepanja njenih dokumenata,a on joj je odgovorio da je to zahvaljujući Džon Šireru.

– On je tada bio Alfa i Omega i predstavnik međunarodne zajednice na televiziji. Pokojni Lazar mi je rekao da su za tu situaciju bili zaslužni i domaći izdajnici.Njemu je bilo jako žao, ali Bođe moj. Vjerovatno ja nosim neki teret koji nisam ja. Radila sam Dnevnik od ’92. do ’95., znala da sam na pravoj strani i da radimo prave stvari, da smo se borili za pravdu jer smo mi bili ti koji su napadnuti i mi smo se branili. Ja ne znam da sam ja u tim Dnevnicima ili bilo kojoj drugoj emisiji uradila nešto što je toliko moglo zasmetati. – odgovara.

Na pitanje novinarke Selme Repeša ko je bio odgovoran za ovu situaciju na FTV-u i BHT-u i ko su domaći izdajnici, kratko je odgovorila:

– Nemojte me to pitati , jer neće biti dobro. Kada je Lazar Petrović koji je iz Banjaluke rekao da su to domaći izdajnici, onda je jasno da su to ljudi koji su u to vrijeme radili na televiziji. – završava Kurspahić.

Previous Predstavljena knjiga "Svjetlost istine Crkve bosanske"
Next KCUS- Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima (VIDEO)

You might also like

OTPOR BOSNE

Održana svečanost u povodu obilježavanja 22. godišnjice formiranja 7. korpusa ARBiH (Foto/Video)

Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja 22. godišnjice formiranja 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno šehidsko mezarje u Travniku

NAŠI DANI

Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair

NAŠI DANI

Poslanica laburista Kate Osamor suspendovana zbog pomena Gaze u kontekstu genocida

Poslanica laburista u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva suspendovan je zbog posta na Dan sjećanja na holokaust koji sugerira da je izraelska akcija u Gazi genocid. Sada je pokrenuta istraga zbog objave