Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

Vlada Federacije pokrenula je nadmetanje za davanje koncesija za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljikovodika u Federaciji Bosne i Hercegovine, izvještava Indikator.ba.

Nadmetanje je pokrenuto za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava na tri bloka u Panonskom bazenu (blokovi BiHPo1, BiHPo2 i BiHTz) i jedan blok u Dinaridima (BiHD1).

Kako bi prikazalo potencijal navedenih blokova, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i iondustrije (FMERI) održat će promocije u zemlji i svijetu da bi predstavilo potencijalnim ulagačima zakonske i fiskalne obaveze i uslove kao i tehnički potencijal ponuđenih blokova.
Promocije će se održati u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine i u Londonu 9. oktobra.
Dodatno, predstavnici FMERI će biti prisutni i na Scout sastanku CEEC (Centralno-istočna Evropa i Kaspijska regija) koji će se održati u Ankari, Turska u periodu 3.-6. oktobra 2019. godine i na Balkans Petroleum Samitu u periodu 24.-25. oktobar u Crnoj Gori. Uz to, Podatkovna soba će odmah biti dostupna u Federalnom zavodu za geologiju u Sarajevu.

Putem javnog poziva, zainteresovane državne i međunarodne naftne kompanije, i bona fide (autentični) investitori koji žele da prisustvuju promocijama pozvani su da izvrše registraciju.

Vlada FBiH je krajem prošle godine izabrala kompaniju IHS Global Ltd, London, za konsultanta koji će pomoći u pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

U medijskim izvještajima navođeno je da postoji interesovanje velikih svjetskih kompanija za istraživanje nafte u Federaciji BiH, uključujući i Shell koji je svojevremeno potpisao memorandum sa Vladom FBiH, ali je usljed krize odustao od projekta.

Previous Fahrudin Muminović zimu će dočekati u novoj kući
Next Mladi Zmajevi dočekuju Nijemce na Bilinom polju

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Od 15. decembra “Arix” na policama trgovina u Bosni i Hercegovini

Zvanično je završena rekonstrukcija parovoda od Termoelektrane Tuzla do Fabrike deterženata “Dita” Tuzla. Para bi u sistem trebala biti puštena već danas, čime bi početkom naredne sedmice počela proizvodnja praškastog

Ekonomija/Biznis

Kuvajćani grade ‘Ilidžanski biser’ vrijedan 13 miliona eura (Video)

Kompanija Al Diyar Real Estate na Ilidži je počela pripremne aktivnosti oko izgradnje svog drugog velikog projekta koji nosi naziv Ilidža Pearl. U razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor firme

MADE IN BOSNIA-387

Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

  Vodeći poslodavac u BiH, Prevent grupacija u vlasništvu Nijaza Hastora s početkom naredne godine otvara proizvodni pogon u Stocu što je ujedno i prva tvornica ove grupacije na području