Uručeni ključevi 60 automobila ratnim vojnim invalidima

Uručeni ključevi 60 automobila ratnim vojnim invalidima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je uručio ključeve 60 automobila “škoda octavia“ koji su ortopedska pomagala za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije.

Ministar je kazao da je riječ o realizaciji prethodno potpisanog Sporazuma za što je u budžetu FBiH za ovu godinu osigurano 1.500.000 KM bez PDV-a.

– Ovi ljudi su najteži ratni vojni invalidi i imaju potrebu da svakoga dana posjećuju ljekare. Za to im je potreban auto. To je najmanje što mi možemo učiniti za naše borce koji su dali sve u odbrani BiH i kako bi im makar malo olakšali život – istakao je Bukvarević.

Uručenje automobila je samo nastavak aktivnosti resornog ministarstva u osiguranju i podjeli automobila najugroženijim kategorijama RVI.

Vlada FBiH, naglašava Bukvarević, za pet godina podijelila je 360 automobila za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije, a kojih ima 500. Izrazio je očekivanje da će tokom naredne dvije godine dodijeliti još 140 automobila za tu kategoriju RVI.

Prvoj grupi 100 postotnih RVI, automobil puno znači jer su, kako je kazao predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović, u iznimnoj potrebi i u teškom zdravstvenom stanju.

– Ovo vozilo nije nikakav luksuz već je preka potreba. Iz svojih primanja ne bismo mogli uštedjeti novac za kupovinu auta. Jer svaki od ovih invalida da bi egzistirao svakodnevno, uz sebe veže višečlanu porodicu – rekao je Aganović.

Izrazio je zahvalnost državi, Vladi FBiH, resornom ministarstvu, ali i borcima koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali ne samo dijelove svoga tijela, nego su dali i porodicu.

Puno pređenih sretnih kilometara u novom automobilu, borcima su poželjeli i predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić, predstavnik kompanije Porsche BiH Senad Olovčić, koja je putem tendera uspješno završila projekt nabavke automobila. 

Previous Mladi Zmajevi dočekuju Nijemce na Bilinom polju
Next Ilidža: Aktivnosti na uređenju prostora oko 'Rimskog mosta'

You might also like

OTPOR BOSNE

Dan Armije RBiH svečano obilježen i u Hercegovini

  Nizom manifestacija u organizaciji JOB-a HNK-a u saradnji s boračkim udruženjima na nivou općina, Dan Armije RBiH svečano je obilježen i na području Hercegovine. Nakon obilaska spomen obilježja u

NAŠI DANI

Porodica, prijatelji i bivši suigrači oprostili se od Sabita Hadžića

  Komemoracija bivšem selektoru košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i nekadašnjem igraču sarajevske Bosne, Sabitu Hadžiću, održana je danas u Sarajevu.  Komemoraciji su prisustvovali članovi Hadžićeve porodice, prijatelji, bivši suigrači,

TURIZAM

Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Turistička sezona u Sarajevu je uveliko počela. To dokazuje veliki broj turista, kako na Baščaršiji, tako i u cijelom gradu. Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti. Glavni grad Bosne