SHF 2019: Bosanske kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

SHF 2019: Bosanske kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

Tokom ceremonije svečanog otvaranja drugog po redu Sarajevo Halal Faira 2019 potpisana su i dva izuzetno vrijedna ugovora između bh. kompanija i malezijskih partnera, prenosi AA.

Ugovor kojim se obavezuju da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca potpisali su malezijski Perak Halal Sorporation i AS Group, uz intenciju mnogo veće investicije radi stvaranje preduslova za ustanovljavanje jedne od tehnološki vodećih kompanija u ovim granama industrije i to kao halal proizvodnja za tržište BiH, regiona, EU i istoka.

Strane potpisnice su već obavile početne konsultacije i ovim ugovorom trasiraju put za daljnje korake na koje se obavezuju da će preduzeti u veoma kratkom roku, odnosno u narednih 60 dana. Značaj ove investicije je tim veći ako se ima u vidu da je partner jedan od vodećih proizvođača u Maleziji kao vodećoj zemlji u halal industriji sa izuzetno tehnološki naprednim znanjima koje planira implementirati u BiH kao investiciju.

Drugi ugovor vrijedan pet miliona dolara potpisali su bosanskoherceovačka kompanija ESOF iz Donjeg Vakufa i malezijska kompanija Marry Brown. Kompanija ESOF bavi se proizvodnjom, otkupom i distribucijom ekološki održive organske hrane. Ugovorom je previđena saradnja dva subjekta na polju fast food restorana što između ostalog podrazumijeva distribuciju, prodaju i usluge širokog asortimana hrane i pića pod imenom Marry Brown.

Prethodno Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke zajedno sa uglednim gostima presjecanjem vrpce svečano je otvorio Sarajevo Halal Fair 2019.

Previous Bosna i Hercegovine će uskoro u Maleziju izvoziti meso goveda i ovaca
Next Bosnaplod 85% svojih proizvoda izvozi u EU, prilika za rast i na halal tržištu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja jer ima resurse, tradiciju u toj grani privrede i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent da bi

Ekonomija/Biznis

U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW. Slijedeći jednostavnu maksimu, održivo – pošteno – odgovorno,

Ekonomija/Biznis

Kako i zašto započeti biznis u Bosni i Hercegovini?

  Piše: Amra Kamberović “U Bosni i Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina mnogo priča o startup kompanijama, investitorima, akceleratorima, crowdfundingu i drugim temama koje su u svijetu aktuelne već