Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

Cvijeće su položili i počast odali ministri u Vladi TK, predvođeni premijerom Denijalom Tulumovićem. Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima u Sportskom kulturnom centru „Mejdan” u Tuzli je upriličena Svečana akademija.
Ovom prilikom premijer Tulumović je u svom obraćanju istakao da je pažnja koju posvećujemo ovom datumu posebno važna zbog mlađih generacija koje dolaze, te još jednom akcentirao potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.


„S posebnim pijetetom danas se sjećamo i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrjednije, svoje živote. Od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona i iz redova II korpusa, imamo tri heroja, ali nažalost o njima malo govorimo. Današnja svečanost je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim i porodicama svih šehida i poginulih branitelja i iskreno opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili”, rekao je premijer Tulumović i dodao da je Tuzlanski kanton u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema boračkoj populaciji.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević, te brojni gosti i zvanice.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice od osnivanja II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacije Vlade, Skupštine Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, te boračkih saveza i udruženja ranije su položile cvijeće i odale počast na mezarima trojice narodnih heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992/’95. sa područja Tuzlanskog kantona. Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić su tri od ukupno devet heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992/1995.godina.

-Također je organizovana posjeta mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu, te Memorijalnom centru u Potočarima.

  • Patriotska pjesma kojom je opjevana jedna od brigada Drugog korpusa bosanske armije…
Previous Sud donio odluku: Rajković ostaje u pritvoru
Next Bosanski reditelj snimio dokumentarac o Nijemcima koji migriraju u istočnu Evropu

You might also like

NAŠI DANI

Bronza za Lanu Pudar na Svjetskom kupu u Berlinu!

Još jedna medalja u seniorskoj konkurenciji za najbolju bosansku plivačicu. Novi uspjesi Lane Pudar u svijetu plivanja. Ovaj put na Svjetskom plivačkom kupu, u Berlinu. Na 200m leptir, 17-godišnja Pudar

NAŠI DANI

Ploča sa imenom Rame Bibera na stanici Trebevićke žičare

  Na Dan Grada Sarajeva, 6. aprila, ponovo će u funkciju biti puštena Trebevićka žičara, ali i otkrivena ploča sa imenom Rame Bibera, prve sarajevske žrtve, ubijenog 2. marta 1992.

NAŠI DANI

Ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak: Vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postavljen je radar čija je osnovna namjena rano otkrivanje brodova, a ne za pomoć pri spuštanju aviona – upozorava u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria