Udruženje učitelja KS: Nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koleginice Pelidija

Udruženje učitelja KS: Nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koleginice Pelidija

Cijenjene koleginice i kolege!
Tragom informacija koja je dostupna u svim medijima, a koja se odnosi na postojanje indicija o neprofesionalnom ponašanju koleginice Pelidija Dijane, ovim putem obavještavamo članove Udruženje učitelja Kantona Sarajevo da smo odmah pristupili provjeri statusa članstva u Udruženju učitelja Kantona Sarajevo koleginice Pelidija, kako bismo poduzeli odgovarajuće aktivnosti u vezi sa navedenim.


Iako koleginica Pelidija nije učitelj, iako nije član Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, to nimalo ne opravdava neprofesionalan stav, iznošenje neistina i javne istupe koji su najblaže rečeno diskriminatorni kao i ponašanje koje u potpunosti narušava ugled i dostojanstvo profesije koju obnašamo i koji nemjerljivo štete odgoju naših učenika.


Ovim putem obavještavamo svoje članove i javnost da nikada nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koji je koleginica Pelidija interpretirala pišući po FB profilima, obučena u veoma „specifičnu“ odjeću koja poziva na sve ono što nisu tradicionalne vrijednosti svih učenika u Bosni i Hercegovini, što poziva na laž, mržnju i gašenje identiteta jedine nam Bosne i Hercegovine, kao najveće vrijednosti za koju ugrađujemo ljubav svakim danom svim našim učenicima. Jer, to već znaju svi naši šestogodišnjaci u školama, Bosna je jedna, Bosna i Hercegovina je zajedništvo, ljubav i naša najveća nada, u Bosni i Hercegovini je život bez šajkača, a volimo se na svim jezicima svijeta, najčešće, pošto smo Bosanci i Hercegovci, na čistom bosanskom jeziku.


Udruženje učitelja Kantona Sarajevo će uputiti zahtjev Vladi Kantona Sarajevo da izvrši uvid u navedenu situaciju u skladu sa svojim nadležnotima te da premijer Kantona Sarajevo postupi shodno članu 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i da se ispoštuje član 38. stav (4), Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji su odgovorni već bili u obavezi ispoštovati. Mišljenja smo da se instituciji za koje postoje želje i indicije da se „ukine“, dozvolio profesionalni angažman u skladu sa nadležnostima koje ima, a koji podrazumijeva stručni nadzor i savjetodavni rad, do ovakvih situacija ne bi došlo i nikada ne bi naši učenici nosili teret neprofesionalizma i bahatosti pojedinaca, kao što nam se desilo u navedenom slučaju.


Udruženje učitelja kao Udruženje koje ima veliki broj članova, profesionalaca čiji je najveći interes dobrobit naše djece, istrajat će u očuvanju profesije, morala i svih vrijednosti učiteljskog poziva.

Predsjednica Upravnog odbora

Nihada Čolić

Previous Japanske firme iz centralne Evrope namjeravaju preseliti u Bosnu
Next Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović

You might also like

NAŠI DANI

Forto: Ne stidim se bošnjaštva, jer ja nisam Bošnjak!

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je za Source portal. Između ostalog, bilo je govora o resoru zdravstva, koji je u ovom momentu najključnijiji, zbog toga je najavio

NAŠI DANI

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav

Predstavnička demokratija nema alternativu! Pozivam Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav. Zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija

NAŠI DANI

Apokaliptične posljedice oluje na istoku Libije: Poginulo više od 2.000, nestalo 7.000 ljudi

Isam Abu Zeribe, ministar unutrašnjih poslova vlade na istoku Libije, rekao je da su pronađena tijela više od 2.000 ljudi koji su izgubili život zbog obilnih kiša u gradu Derna,