Bosanski pasoš napredovao za 23 pozicije

Bosanski pasoš napredovao za 23 pozicije

Iako se pasoš Bosne i Hercegovine nalazi na 49. poziciji liste najmoćnijih pasoša svijeta “Henley passport index”, u posljednjih 10 godina je ipak napredovao za 23 pozicije.

“Pasoš Bosne i Hercegovine je na listi najmoćnijih pasoša 2009. godine bio na 72. mjestu, dok je ove godine zauzeo 49. poziciju”, navedeno je u ovogodišnjem izvještaju “Henley passport index” liste.

Kako je rečeno, pasošem Bosne i Hercegovine se, prema posljednjoj listi, bez vize može putovati u 116 država.

Ako je suditi prema ovim podacima, Bosna i Hercegovina je među šest zemalja koje su u posljednjih 10 godina najviše napredovale na ovoj listi.

Kada su u pitanju evropske zemlje u koje se bosanskohercegovačkim pasošem može putovati bez vize, među 116 zemalja se, između ostalog, nalaze Austrija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija i druge.

Interesantno je da se pasošem Bosne i Hercegovine bez vize ne može putovati u SAD, ali viza nije potrebna za sedam južnoameričkih zemalja poput Bolivije, Brazila, Paname, Čilea i drugih.

Kako je navedeno u ovoj listi, ovo je originalan rang svjetskih pasoša prema broju destinacija koje njihovi imaoci mogu posjetiti bez prethodnog podnošenja zahtjeva za vizu.

Prema ovom izvještaju, rangiranje je bazirano na ekskluzivnim podacima Međunarodne transportne asocijacije, koja posjeduje najveće i najtačnije svjetske baze podataka putničkih informacija.

Kada je generalni poredak u pitanju, najmoćniji pasoši na svijetu su pasoši Japana i Singapura, a njihovi imaoci bez vize mogu putovati u 190 destinacija.

Na posljednjem, 107. mjestu je Avganistan, čijim pasošem se bez vize može putovati u svega 25 destinacija, a na pretposljednjoj poziciji se nalazi Irak, koji bezvizni režim ima za 27 zemalja.

(MiruhBosne/N.N.)

Previous Amel Tuka u domovini - zahvalan i sretan (Video)
Next Bosna je nagradila svog šampiona: Veliki dočeci i novčane nagrade za Amela Tuku

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sveštenik Milan Radulović: Svi oni koji kažu da Srebrenica nije genocid, oni bi izvršili genocid ponovo

Pravoslavni sveštenik u Torontu dr. Milan Radulović na svom YouTube kanalu objavio je kratak video u kojem se obraća hrišćanima, ali i svima onima koji ga prate, sa jasnim stavom:

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Srebrenici i Bratuncu (FOTO)

  Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike srpske danas je u Bratuncu i Srebrenici prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje 1. marta upriličeno je u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu,

NAŠI DANI

Tito Bosnia: ‘Pozdravi i najveće poštovanje voljenim građanima Bosne i Hercegovine’

Ime jednog indonežanskog novinara zainteresovalo je našu javnost posljednjih dana. Tako je Tito Bosnia postao, da kažemo zasluženo, popularan u zemlji po kojoj je dobio ime. Kada je saznao za