Završeno najbolje SP u atletici ikada: Bosna bolja od Italije, Španije..

Završeno najbolje SP u atletici ikada: Bosna bolja od Italije, Španije..

Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza (IAAF-a) Sebastian Coe opisao je IAAF Svjetsko prvenstvo u atletici Doha 2019. kao najbolje u historiji obzirom na kvalitet nastupa koje su priredili sportisti iz više od 200 država.

Govoreći nakon posljednjeg večerašnjeg zasjedanja u nedjelju (6. okobar), Coe je napomenuo da je postavljeno šest rekorda prvenstva, 43 zemlje su osvojile medalje, a sportisti iz 68 različitih zemalja ostvarili su najmanje jedan plasman među najboljih osam.

-Svjetski sportisti priredili su najbolji nastup u historiji IAAF Svjetskog atletskog prvenstva, prema rangu takmičarskih izvedbi koji se koriste kao objektivno mjerilo kvaliteta međunarodne konkurencije – istakao je Coe.

„Ovi nastupi su nevjerovatni, ali zasluga mora ići i na objekte i uslove koje pruža država domaćin. Doha (Katar) je stvorila uslove na igralištu i na zagrijavanju koji su nenadmašni.

Braima Suncar Dabo helps Jonathan Busby in the men’s 5000m heats.

„Ponosni smo na činjenicu da dolazimo do više zemalja nego bilo koji drugi sport“, dodao je Coe. „Pogledajte samo širinu i dubinu – 43 zemlje na tabeli sa medaljama i 86 postavljenih državnih rekorda. Želimo da naši sportisti dožive različite kulture i različite uslove. To je ono što naš sport čini toliko dostupnim. “

Srebro Amela Tuke

Našu zemlju obradovao je srednjoprugaš Amel Tuka koji je utrku na 800 metara završio kao drugi. Tako je ovaj fenomenalni atletičar, nakon bronze na SP-u prije četiri godine, sada otišao stepenicu više te Bosnu i Hercegovinu pozicionirao visoko na listi zemalja osvajača medalja.

Najviše medalja osvojili su američki atletičari, ukupno 29 (14 zlatnih, 11 srebrenih i 4 bronzane). Iza njih su Kenijci, potom Jamajčani.

Bosna i Hercegovina plasirana je na 27. mjesto ove liste zajedno s Alžirom i Portugalom, koji također imaju po jedno srebro. Samo poziciju iznad je Francuska – sa po jednim osvojenim srebrom i bronzom.

Zanimljivo je da su ispod nas mnoge zemlje koje su veće ili bogatije od naše, i koje svakako više ulažu u sport. Ali talent i trud jednog pojedinca i(li) naroda nerijetko su pobjednici.

Tako je Bosna i Hercegovina ispred velikih timova Španije i Italije (čiji tim je brojao 66 atletičara), a osvojile su po jednu bronzu.

Amel je našu zemlju plasirao i ispred Švicarske, Austrije, Hrvatske – kao jedine zemlje iz našeg okruženja koja je došla do medalje (bronza Sandre Perković).

Do medalje nisu uspjele doći velike nacije kao što su Turska, Brazil, Koreja, Indija…

(MiruhBosne)

Previous Amel Tuka: Moj otac se borio za ovu zemlju i ja se borim na svoj način
Next Kanađani oduševljeni bosanskim somunom

You might also like

SPORT

Paraglajding: Sve više stranaca dolazi u Bosnu i Hercegovinu da leti

  Aleksandar Santrač (48), jedan od pionira paraglajdinga u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše Jugoslavije, koji je nedavno s kolegom Mirvadom Zenunijem predstavljao BiH na Evropskom prvenstvu održanom

SPORT

Kvalifikacije za EURO 2024 u rukometu: Bosna i Hercegovina pobijedila Sloveniju u Cazinu

Uz ogromnu podršku navijača u Cazinu u Bosni i Hercegovini rukometaši reprezentacije Bosne i Hercegovine uspjeli su pobijediti Sloveniju u utakmici petog kola grupe 7 kvalifikacija za EURO 2024, javlja

SPORT

Bosanski reprezentativci otputovali u Finsku

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su jutros čarter letom sa Aerodroma Sarajevo krenuli za Tampere gdje ih za dva dana očekuje utakmica sa Finskom. Selektor Robert Prosinečki je prije polaska