Za osam mjeseci 1,1 milion turista

Za osam mjeseci 1,1 milion turista

U prvih osam mjeseci ove godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.112.026 posjeta, što je više za 11,5 posto i 2.332.753 noćenja, što je više za 9,9 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Broj noćenja domaćih turista bio je viši za 7,1 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 11 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 27,2 posto dok je 72,8 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (11,9 posto), Srbije (8,3 posto), Saudijske Arabije (8,2 posto), Slovenije (pet posto), Italije (4,9 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,8 posto), Njemačke (4,7 posto), Turske (4,6 posto), Kine (4,5 posto) i Poljske (4,1 posto), što je ukupno 61 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 39 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su bili turisti sa: Malte sa 4,4 noći, Islanda sa 3,5 noći, iz Kuvajta sa 3,4 noći, Irske sa 3,1 noći i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa tri noći, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,1 posto.

Previous Prosinečki: Želimo da vratimo atmosferu od ranije
Next Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

You might also like

TURIZAM

Albanija postaje najpoželjnija turistička destinacija u Evropi (Foto)

Dugačka morska obala, beskrajne prirodne ljepote i bogato kulturno naslijeđe samo su neki od razloga zašto je Albanija posljednjih godina postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Nakon dugogodišnje vladavine Envera

TURIZAM

Turistička ponuda Srednje Bosne oduševila Saudijce

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona (TZ KSBK) ovih dana na Međunarodnom sajmu turizma “Riyadh Travel Ferry” u Rijadu predstavlja ukupnu turističku ponudu ovog dijela Bosne i Hercegovine koja je, sudeći prema

BH RAZGLEDNICA

Kompleks Pannonica u Tuzli počeo sa radom

Kompleks Pannonica u centru Tuzle od jutros je otvorio vrata za posjetioce. Zbog pandemije COVID-19, ali i vremenskih neprilika ovo je najkasniji početak sezone na slanim jezerima u Tuzli. “Otvorili