Prva robotska ruka proizvedena u Bosni izlazi na tržište

Prva robotska ruka proizvedena u Bosni izlazi na tržište

San mladog inžinjera iz Brčkog Harisa Salkića nakon što je u februaru ove godine pobjedio na takmičenju u poslovnim idejama Start-UP Challenge Sarajevo Business Foruma (SBF), sa robotskom rukom HAS_One koju je sam osmislio i izradio se ostvaruje.

Sredstva koja mu je donijela pobjeda na ovom takmičenju utrošio je za nabavku opreme za proizvodnju i razvoj prvog prototipa robotske ruke HAS_One koju će uskoro izbaciti na tržište.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Salkić kaže kako je ljubav prema robotici se razvila još dok je pohađao Srednju tehničku školu u Brčkom na smjeru robotika.  Razvio je projekat hidraulična – robotska ruka sa kojom je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju. Zatim su slijedili novi projekti, robotska ruka sa elektronikom sa kojom je isto osvojio prvo mjesto.

Svaki dan sve više i više je napredova i razvijao se, a doprinos tome svakako dalo je kasnije  obrazovanje na Mašinskom fakultetu u Sarajevu gdje je upotpunio svoje znanje.

Danas mladi Brčak tržištu je ponudio nešto novo, robotsku ruku “HAS_One” koja je namijenjena edukaciji, kao nastavnom pomagalu u osnovnim, srednjim tehničkim školama i tehničkim fakultetima i drugim ustanovama koje se bave edukacijama.

“Ruka je odlično prihvaćena. Reakcije su odlične, a prva robotska ruka u aprilu će biti isporučena kupcima”, kaže Salkić, pojašnjavajući kako su kupci javne i privatne obrazovne ustanove, dok je zainteresovanost pokazalo i nekoliko velikih društveno odgovornih kompanija.

Ciljano tržište kompanije je Bosna i Hercegovina, odnosno obrazovne institucije privatne i javne.

Salkić kaže kako na ovome neće stati, svoje poslovanje u budućnosti planiraju razviti na regiju i Evropu.

“Trenutno radimo na registraciji Has Robotics kompanije, pošto se dosadašnje poslovanje obavljalo putem startup kompanije”, kaže Salkić, koji je u biznis uključio i sestru Samru koja je glavna administrativna podrška i čiji je zadatak pisanje biznis planova i finansijskih projekcija.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini koji razmišljaju ući u poduzetničke vode je poručio da što više rade na sebi, da se bore i da ostanu u svojoj državi koja ima potencijala, međutim svi zajedno se trebamo potruditi da nam bude bolje.

“Niko nam ništa neće servirati, za sve se moramo sami izboriti”, zaključio je Salkić.

Previous 'Cromex' osvaja nova ino tržišta: Potpisan višegodišnji ugovor s švicarskom firmom
Next Vratio se iz Njemačke i otvorio firmu - tamo si uvijek stranac i nemaš slobodu (Video)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ismail Ćidić, budući student prestižnog američkog Univerziteta Duke

Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici suočavaju se s nizom problema, ali bitno je da društvo, naročito mladi djeluju prokativno i barem pokušaju nešto promijeniti, mišljenja je 23-godišnji Ismail Ćidić

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Matematička Olimpijada u Rio de Janeiru: Četiri bronze za bosanskohercegovačke matematičare

Četiri olimpijca iz Bosne i Hercegovine dobili su bronzane medalje na 58. matematičkoj Olimpijadi u Rio de Janeiru – Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić i Emir Mrkonja. Još

Ekonomija/Biznis

BDP Bosne i Hercegovine u trećem kvartalu 2018. godine porastao 3,2 posto

  Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine porastao je u trećem tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine za 3,2 posto, objavila je Agencija za statistiku