Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta

Simboličnim bacanjem cvijeća s gradskog mosta u rijeku Sanu, i najmlađi Sanjani prisjetili su se svih koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada.

Sanski Most je ovih dana u znaku obilježavanja dvadeset četvrte godišnjice slobode, a na ovaj način, učenici sanskih osnovnih škola su dali svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

I ova godišnjica oslobođenja je prilika da se oda dužna počast svima koji su položili živote za slobodu koju danas živimo u našem gradu, javlja Rtv Sana.

Ovaj događaj je postao lijepa tradicija koja se godinama održava na današnji dan i dio je programa kojim se obilježava Dan općine Sanski Most. Ovaj tradicionalni čin simobolizuje odavanje dužne počasti svim žrtvama koje su ugradile svoje živote u temelje slobodnog Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Djeca-most-4-1024x576.jpg

-Svečana akademija, kao centralni dio ovogodišnje manifestacije kojom se obilježava 10. oktobar, Dan oslobođenja Sanskog Mosta, održaće se u Staroj gradskoj vijećnici na Trgu ljiljana sa početkom u 14 sati. Svoje prisustvovo ovom događaju najavili su visoki vojni dužnosnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su u oktobarskim danima 1995. godine zajedno sa svojim borcima učestvovali u vojnim operacijama koje su donijele slobodu „Gradu na devet rijeka“, a ovogodišnju manifestaciju svojim prisustvom uveličaće i brojne delegacije iz društveno-političkog života općine, kantona i države.

Nakon svečane akademije, na Trgu ljiljana biće upriličeno druženje boraca i građana, potom će uslijediti i tradicionalni šahovski turnir, dok će se u večernjim satima, sa početkom u 20 sati, održati koncert Nihada Alibegovića i Alme Subašić u Prijedorskoj ulici.

ČUVATI SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU

-U sklopu programa obilježavanja Dana općine, brojne delegacije i građani posjetili su mjesta stradanja građana Sanskog Mosta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića. Tamo se okupio veliki broj građana, brojne delegacije te učenici tamošnje osnovne škole čime je odata dužna počast ovom bosanskom sinu. General Alagić bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH i prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most. Prisutni su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili ogromnog doprinosa generala Alagića u odbrani i oslobađanju naše domovine.

Previous Brčko: Ćilimi od vune alpake idu u cijelu EU
Next Grad Sarajevo podržao mostarski FK Velež

You might also like

NAŠI DANI

BH Telecom donirao UKC-u Tuzla 167.500 KM

Novac dodijeljen na današnjem sastanku na UKC Tuzla će biti utrošen za nabavku opreme na Klinici za neurologiji i Klinici za dječije bolesti. Predstavnici menadžmenta BH Telecom uručili su danas

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

  Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji