Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta

Simboličnim bacanjem cvijeća s gradskog mosta u rijeku Sanu, i najmlađi Sanjani prisjetili su se svih koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada.

Sanski Most je ovih dana u znaku obilježavanja dvadeset četvrte godišnjice slobode, a na ovaj način, učenici sanskih osnovnih škola su dali svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

I ova godišnjica oslobođenja je prilika da se oda dužna počast svima koji su položili živote za slobodu koju danas živimo u našem gradu, javlja Rtv Sana.

Ovaj događaj je postao lijepa tradicija koja se godinama održava na današnji dan i dio je programa kojim se obilježava Dan općine Sanski Most. Ovaj tradicionalni čin simobolizuje odavanje dužne počasti svim žrtvama koje su ugradile svoje živote u temelje slobodnog Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Djeca-most-4-1024x576.jpg

-Svečana akademija, kao centralni dio ovogodišnje manifestacije kojom se obilježava 10. oktobar, Dan oslobođenja Sanskog Mosta, održaće se u Staroj gradskoj vijećnici na Trgu ljiljana sa početkom u 14 sati. Svoje prisustvovo ovom događaju najavili su visoki vojni dužnosnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su u oktobarskim danima 1995. godine zajedno sa svojim borcima učestvovali u vojnim operacijama koje su donijele slobodu „Gradu na devet rijeka“, a ovogodišnju manifestaciju svojim prisustvom uveličaće i brojne delegacije iz društveno-političkog života općine, kantona i države.

Nakon svečane akademije, na Trgu ljiljana biće upriličeno druženje boraca i građana, potom će uslijediti i tradicionalni šahovski turnir, dok će se u večernjim satima, sa početkom u 20 sati, održati koncert Nihada Alibegovića i Alme Subašić u Prijedorskoj ulici.

ČUVATI SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU

-U sklopu programa obilježavanja Dana općine, brojne delegacije i građani posjetili su mjesta stradanja građana Sanskog Mosta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića. Tamo se okupio veliki broj građana, brojne delegacije te učenici tamošnje osnovne škole čime je odata dužna počast ovom bosanskom sinu. General Alagić bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH i prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most. Prisutni su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili ogromnog doprinosa generala Alagića u odbrani i oslobađanju naše domovine.

Previous Brčko: Ćilimi od vune alpake idu u cijelu EU
Next Grad Sarajevo podržao mostarski FK Velež

You might also like

NAŠI DANI

Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi N1.

NAŠI DANI

Halilagić: Ponosni smo što je Tuzlanski kanton prvi koji je uveo u udžbenike “lekcije iz povijesti” bazirane na dokazanoj istini i činjenicama

–U sjeni Dritanova “ispada” i (ne)namjernog pokušaja relativizacije historije i događaja, subjekta i objekta genocida (nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica, počinjenog od strane Vojske RS), nekoliko je snažnih

NAŠI DANI

Bivši logoraš Satko Mujagić prijavio Dodika MUP-u

Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstraašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima, prijavio je srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika