Hotić o igranju za Bosnu: Nana i dedo su bili najsretniji

Hotić o igranju za Bosnu: Nana i dedo su bili najsretniji

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u narednim danima očekuju veliki izazovi. Dueli s Finskom i Grčkom trebali bi odlučiti ima li naša selekcija tim dosljedan takmičenja kakvo je Evropsko prvenstvo, a jedan od fudbalera na koje će bh. selektor Robert Prosinečki računati za ovu akciju je Dino Hotić.

Ime je to fudbalera rođenog u Ljubljani koji je prethodno igrao za sve omladinske selekcije Slovenije, ali kako ga dosad Matjaž Kek i njegovi prethodnisi nisu zvali, reagovao je N/FSBiH i privolio ga da nastupa za zemlju iz koje potiču njegovi roditelji.

Već u ponedjeljak iz FIFA-e su dali saglasnost Hotiću da nastupa za Zmajeve, a nakon što je dobio naknadni poziv, isti dan je mladi fudbaler doputovao u Zenicu i stavio se na raspolaganje.

“Već nekoliko dana sam sa reprezentacijom, odlično se osjećam i zaista mi je čast biti zajedno sa svim tim sjajnim fudbalerima kakve BiH ima”, prve su riječi Hotića u razgovoru za SportSport.ba.

Sedmi oktobar ostat će zabilježen kao jedan od najboljih dana za Hotića u ovoj godini.

“Radilo se na tom procesu promjene sportskog državljanstva, vjerovao sam da će sve biti u redu, ali ni u snu nisam mogao očekivati da ću na kraju u istom danu dobiti i to, i poziv u reprezentaciju. Bio je to pozitivan šok za mene.”

Svi u reprezentaciji su ga, kaže nam, dobro prihvatili.

“Momci su odlični, stvarno, trude se da mi maksimalno olakšaju i stoje na raspolaganju za sve što mi je potrebno. Olakšavajuća okolnost svakako mi je to i što je tu Kenan Pirić, moj saigrač iz Maribora.”

Svoju šansu će strpljivo čekati, nije isključeno da je dobije već u subotu protiv Finske.

“Igrajući fudbal naučio sam da uvijek moraš davati svoj maksimum na treningu i nadati se šansi. Ona će doći prije ili kasnije, a kada dođe, najbitnije je biti spreman i na kraju opravdati povjerenje. Meni je danas najbitnije što sam uopšte tu. Selektor je taj koji će odlučiti ko će igrati.”

Odluka igra za Bosnu i Hercegovinu posebno je bila iznenađujuća za javnost u Sloveniji. Neki su, pak, bili ponosni.

“Da, to jeste bilo iznenađenje, ali najvažnije je da moju odluku danas više-manje svi poštuju. U Bosni i Hercegovini imam mnogo porodice, moj otac je iz Ključa, a majka iz jednog mjesta nedaleko od Modriče. Svi oni su zvali, čestitali i bili ponosni što ću igrati za Zmajeve. Pogotovo nana i dedo, oni su bili najsretniji.”

Zbog profesionalnih obaveza u Bosni i Hercegovini i nije toliko često dolazio.

“Kao dijete sam dolazio često s porodicom, ali kasnije sam ušao u profesionalni fudbaler i znate kako je, odmah je i puno manje vremena za takvo nešto. Imate svakodnevno obaveze, onda kasnije evropske utakmice, pa okupljanja s reprezentacijom…” , na kraju je rekao Hotić.

Hotić, za one koji ne znaju, ima 24 godine i igra na poziciji desnog krila. Trenutno se svrstava među najbolje fudbalere u Prvoj ligi Slovenije, a u dosadašnjem dijelu šampionata postigao je pet pogodaka i pritom ubilježio osam asistencija.

Previous Grad Sarajevo podržao mostarski FK Velež
Next Drugi Sarajevo Innovation Summit okupio značajna imena iz svijeta inovacija

You might also like

SPORT

Lana Pudar otputovala na Svjetsko prvenstvo u Melbournu

Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održat će se od 13. do 18. decembra u australskom Melbournu, a na prvenstvu će učestvovati i bosanska plivačica Lana Pudar. Poslije vrlo

SPORT

BiH najmoćnija ekipa, četiri Bosanca u top 10 igrača baraža za EURO 2016

Dva fudbalska reprezentativca BiH kotiraju među 10 najplaćenijih igrača koji će nastupiti u baražu. Miralem Pjanić je na drugoj poziciji renomirane liste, a Edin Džeko na četvrtoj. Zanimljivo, u top 10

SPORT

Najbolji bosanskohercegovački sportista u 2016. Meris Muhović: Rad pobjeđuje improvizaciju

Meris Muhović, najbolji sportista BiH u 2016. u muškoj konkurenciji, ponosi se sjajnim rezultatima u karateu i najavljuje nove uspjehe. Naš najbolji sportista za 2016. u izboru Sportskog saveza BiH