Sidran: Zar ima među nama naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope?

Sidran: Zar ima među nama naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope?

Peter Handke nije zaslužio Novelovu nagradu za književnost- mišljenje je svjetske javnosti koja ne prestaje reagirati na odluku Komiteta Švedske akademije da ovo vrijedno priznanje dodijeli kontroverznom austrijskom književniku.

– Peter Handke je Bob Dylan koji negira genocid- napisao je na svom Twitter nalogu, Aleksandar Hemon, bosanskohercegovački pisac sa američkom adresom.

Sa njim se složio i pjesnik Kris Marej:

-Handke je 2006. prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i navodnog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid.

Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje dokumentovane ratne zločine zaslužuje da bude proslavljen zbog svoje “jezičke domišljatosti”, navodi američko udruženje književnika PEN centar. 

-U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog liderstva i dezinformisanosti svijeta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost- naveli su iz organizacije PEN America.

Književnik Abdulah Sidran mišljenja je da je Nobelova nagrada po logici stvari prošle godine trebala biti ukinuta, kada je Nobelov komitet obustavio svoj rad zbog seksualnog skandala u njegovoj administraciji. Odluku da nagrada ove godine bude dodijeljena Handkeu prokomentirao je kratko za Faktor: “Smatram da taj fenomen treba apsolutno ignorisati. Zar ima među nama iko toliko naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope”.

Previous Zenica: Posao za 40-tak radnika
Next Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

You might also like

NAŠI DANI

Ovo je unutrašnjost novog modela Aston Martina – izrađena na istoku Bosne

– Zadovoljstvo nam je konačno predstaviti izgled komponenti na kojima smo radili zajedno sa timom Aston Martina proteklih godinu dana. Kožna laminacija na sjedištima i plasitčnim komponentama ovog modela rađena

NAŠI DANI

Zvanično! Izbori u Bosni i Hercegovini 2. oktobra

Centralna izborna komisija BiH većinom glasova donijela je odluku o raspisivanju općih izbora u Bosni i Hercegovini za 2. oktobar 2022. godine U Centralni birački spisak Bosne i Hercegovine, prema

NAŠI DANI

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Koffod kazao je danas da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti ugrožen i svi oni koji prijete tome suočit će se s ozbiljnim