Oživljavanje zanatske obrade drvnih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Oživljavanje zanatske obrade drvnih proizvoda u Bosni i Hercegovini

EBRD i EU podržavaju Artisanov širenje posla na strano tržište

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i izobilju repromaterijala, postoji bogata tradicija obrade drveta u Bosni i Hercegovini. Ne čudi onda da ova zemlja koja je većinom prekrivena šumom daje svjetski poznate proizvode od drveta.

Jedan od poznatih proizvođača visoko kvalitetnog nameštaja je i Artisan. Od skromnih početka u porodičnoj radionici do svetske slave, Artisanov uspon ka vrhu simbolizuje vrhunac ljubavi prema obradi drveti koja je njegovana preko 50 godina.

Fadil Čostović, osnivač Artisana ponosno prepričava kako mu je finansiranje od strane EBRD-a i fonda Evropske Unije (EU) Western Balkan Enteprise Development and Innovation Facility (WB EDIF) pomoglo da uspije.

Kako izgraditi vanvremenski brend

Za proizvodnju nameštaja, Artisan koristi ručni rad i upotrebljava orahovinu, kesten, hrast, tresnju i javor. Fabrika snabdjeva svoje vjerne mušterije u Republici Koreji, u Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

Fadil je proveo svoje detinjstvo posmatrajući svog dedu kako radi u porodičnoj radionici. To je doprinijelo da osnuje sopstveno preduzeće 2007 godine sa samo 15 zaposlenika.

Kako steći know-how

”Kada je u pitanju razvoj našeg preduzeća, prepreka je bilo jako puno i moglo bi se reći da gotovo nismo ili smo malo pomoći dobili na našem razvojnom putu’’, ističe Fadil.

”Sigurno je da smo imali tehničko i stručno znanje da proizvedemo namještaj ali su nam nedostajali odgovarajući prodajni kanali. Takođe smo trebali znanja u identificiranju međunarodnih standarda koje trebamo implementirati.”

Kako zaposliti dobre stručne stolare u relativno novu firmu, kako izgraditi vlastiti identitet,i kako osvojiti strana tržišta i naći dobre prodajne agente su neki od poznatih izazova sa kojima se mala artisanska preduzeća suočavaju tokom svog rasta i razvoja.

U 2016. Artisan je stupio u kontakt sa EBRD-om sa ciljem da proširi proizvodnju i poveća prodaju. Zahvaljujući finansiranju od strane EU, Artisan je dobio konsultanta sa kojim je analizirao sve detalje vezane za širenje proizvodnje iz pretrpanog prostora.

Njihovi napori ka privrednom rastu dobili su novi zamah kada je Evropska Unija obezbedila kupovinu CNC mašina – kompjuteri programirana za automatizaciju drvosečenja za unapređenje njihovog proizvodnog kapaciteta.

U međuvremenu, Artisan je imao priliku da se upozna sa Ruđer Novak-Mikulovićem, slavnim industrijskim dizajnerom iz Hrvatske koji je posetio Artisanovu fabriku 2018 da bi razmotrio mogućnost nove linije ”Insan”. Na osnovu  maketa, tehničkih crteža, i istraživačkih radova koji su sprovedeni uz pomoć EBRD-a, Artisan je razvio čitavu kolekciju inspirasanu Ruđerovim kreacijama.

Ručni rad i inostrano tržište

Danas se 95 odsto od Artisanovih proizvoda  prodaju na stranom tržištu.  Artisan je povećao svoj prihod, što je omogućilo yapočljavanje većeg broja kvalifikovanih radnika. Na kraju 2018 godine Artisan je brojio 155 radnika u cijelom timu.

Od Meksika do Singapura, Artisanovi proizvodi se mogu naći u radnjama po celom svetu, od kojih neke isključivo prodavaju Artisanov nameštaj.

”Dobijanje Red dot nagrada na međunarodnom sajmu unutrašnjeg uređenja IMM Cologne,  je sigurno jedan od naših najvećih uspjeha’’, kaže Fadil.

”Istovremeno raditi na projektima u SAD-u, Australiji, Kini, kao i biti u mogućnosti imenovati Starbucks svojim kupcem, demonstrira kako su naši napori imali dalekosežan efekt, i tu je prisustvo EBRD koji nam je dao vjetar u leđa bilo važno.”

Previous Sarajevo i Rim povezani aviolinijom, od novembra redovni letovi (VIDEO)
Next Novalić pozvao Vladu USK da hitno doznači sredstva Gradu Bihaću - još u julu FBiH izdvojila 4 miliona BAM za migrante

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina na Amazonovoj listi, šta to znači za privrednike

Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i Bosna i Hercegovina. Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu

Ekonomija/Biznis

Dubai: Investitori iz Emirata namjeravaju u Bosni graditi hotel sa 7 zvjezdica

  Na poziv Ministarstva ekonomskih poslova UAE, Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) učestvovala je na investicionoj konferenciji Annual Investment Meeting u Dubaiju, koja je održana od 9. do 11.

Ekonomija/Biznis

Pariz: Namještaj bosanske firme u čuvenom Starbucksu

Namještaj kompanije iz Bosne i Hercegovine našao se u jednom od najljepših Starbucks lokala na svijetu, u samom centru Pariza. Riječ je o stolicama “Neva” bosanskohercegovačke kompanije Artisan iz Tešnja,