Sarajevo – prvi počeci modernog turizma i prvi hotel u regionu

Sarajevo – prvi počeci modernog turizma i prvi hotel u regionu

Sarajevo posljednjih godina posjećuje sve više gostiju iz čitavog svijeta, a da turizam u glavnom bosanskom gradu ima dugu tradiciju ne znaju mnogi.

Prve početke modernog turizma u ovom dijelu Evrope (prostor bivše SFRJ) baštini grad Sarajevo!

-U Sarajevu je 1879. godine počelo prvo organizovano pružanje turističkih usluga.

-Da bi zadovoljili potrebe gostiju, koji su u grad stizali željeznicom, u Sarajevu se gradi (1881-1882) prvi hotel evropskog tipa – hotel Evropa. Hotel je izgradio (1882) sarajevski trgovac Grigorije M. Jeftanović koji je bio vlasnik do 1921. godine, od kada radi pod vlasništvom Hotelskog i industrijskog društva Gligorija M. Jeftanovića. Od 1946. hotel postaje društvena svojina. Hotel je devastiran tokom opsade grade devedesetih, nakon agresije privatizovan, obnovljen i otvoren pred Novu 2009. godinu.

Poređenja radi, prvi veliki hoteli evropskog tipa na Jadranu se grade kasnije (Opatija, hotel Quarnero 1884. i Dubrovnik, hotel Imperial 1896. godine).

Previous Bosanski Petrovac: Bosanski ćilim utkan na ulazu u Opštinu
Next Elvir Baljić: Safet Sušić je naš najbolji fudbaler u historiji, niko mu se nije ni približio

You might also like

TURIZAM

Mostar spreman za 451. tradicionalne skokove, grad prepun domaćih i stranih turista

U Mostaru je sve spremno za 451. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta, a stara gradska jezgra od ranih jutarnjih sati je preplavljena domaćim i stranim turistima koji dolaze kako

TURIZAM

Na Bjelašnici će se graditi hotel Cone vrijedan 30 miliona KM

  Na lokalitetu Babinog dola na Bjelašnici uskoro bi trebala početi gradnja luksuznog hotela Cone. Investitor projekta vrijednog oko 30 miliona KM je Capital Holding d.o.o. Sarajevo koji iza sebe ima

HISTORIJA

Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

U organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine danas je u Dolini heroja na Tjentištu obilježena 77.godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih ali i najslavnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.