Daily Mail o Sarajevu: Cijenovno povoljan, prijateljski nastrojen grad

Daily Mail o Sarajevu: Cijenovno povoljan, prijateljski nastrojen grad

Sarajevo se nakon jedne decenije povezalo direktnim letom sa Londonom, a britanski Daily Mail je analizirao šta su Britanci za to vrijeme propustili i sastavio listu hotela, restorana i atrakcija koji su cjenovno povoljni.

“Sudeći po restauriranim Austro-Ugarskim zgradama uz rijeku i bazarima iz Otomanskog perioda, Sarajevo se neobično lagano nosi sa svojom turbulentnom historijom,” navodi list.

“Barovi koji su otvoreni do kasno u noć čine zabavnim ovaj povoljni, prijateljski nastrojeni grad koji je lahko obići pješke. Imate osjećaj da vas je neko pustio u jednu tajnu koja to neće dugo ostati.”

Gdje odsjesti

Prvi prijedlog je Hotel Holiday.

“Izgrađen za Zimske Olimpijske Igre 1984, ovaj je hotel nekada propadao kao Holiday Inn kojeg su novinari koristili tokom rata. Sada je to obnovljena žuto-smeđa neman kojoj je vraćen njen sjaj iz vremena socijalizma.”

“Ormari boje bambusa, kupatila kanarinac žute boje i starinski Omega satovi u lobiju gosta, u zavisnosti od ukusa, ili užasavaju ili ga vraćaju unazad ugodnim retro detaljima”, navodi Daily Mail, uz to da dvokrevetna soba sa doručkom košta oko 55 funti.

Također, opisuje hotel Story, hvaleći njegovu lokaciju u samom centru Starog Grada. Cijena za dvokrevetnu sobu je 65 funti.

Hostel Franz Ferdinand se autoru teksta prvo učinio kao mjesto koje ne obećava puno sa svojim ogromnim slikama iz Prvog svjetskog rata, ali na kraju zaključuje da je čistoća hostela pohvalna i ako se kombinuje usluga sa balkonom i malim dvorištem, mjesto je pun pogodak za 53 funte.

Šta vidjeti i uraditi

List preporučuje posjetiteljima da istraže korijene Prvog svjetskog rata na Latinskoj ćupriji i na mjestu atentata na Franza Ferdinanda i da obiđu najljepšu građevinu u Bosni – sarajevsku Vijećnicu, koja sama priča svoju historiju.

Daily Mail predlaže turistima da posjete Cafe Tito, navodeći da sadrži veliki broj suvenira i slika Josipa Broza Tita, te da posjetioci mogu popiti pivo u zelenoj bašti pored autentičnog teretnog vagona iz vremena bivše države.

“Sjena Josipa Broza Tita, koji je bio vođa Jugoslavije dugi niz godina, i dalje se nadvija nad onim što su sada sedam različitih nacija.”

Jedna od atrakcija koje je vrijedno vidjeti je i Sarajevski tunel kojeg su očajni stanovnici grada koristili tokom opsade kao jedinu vezu sa vanjskim svijetom, piše list, opisujući ga kao “fascinantnu” sliku ratne realnosti.

No, nigdje Sarajevo ne pokazuje svoju različitost kao na glavnoj šetnici, gdje se može vidjeti tradicionalna ručno izrađena obuća te nakit, kahva, starinski satovi i kape u radnjama koje se nisu mijenjale decenijama.

Gdje jesti

Što se tiče restorana, Daily Mail predlaže lokal Barhanu zbog ugodne atmosfere kojoj doprinose svijeće, jastuci, divani…

Predlaže turistima da od bosanskih specijaliteta naruče punjene paprike i grah (oko 2.25 funti) i upozorava na ogroman izbor rakija koje su “ukusne i opasne.”

No, list također dodaje da “niste bili u Bosni dok niste pojeli ćevapčiće”, uz detaljan opis tog jela, navodeći cijenu od 1,75 funti. Što se tiče toga gdje ih naručiti, Daily Mail predlaže čevabdžinicu ‘Željo’.

Nadalje predlaže restoran Karuzo, uz opasku da “Bosanci jako vole meso”, ali dodaje da ako neko zaželi zelenilo, vlasnik i kuhar mu u ovom malom restoranu iza pijace može spremiti vegetarijanska jela. Preporučuje se pura sa začinima i sosom od gljiva (5.90 funti) ili integralne palačinke sa lećom i ruzmarinom uz bosanska vina.

Previous Preduzeće 'Pamuk' educira i zapošljava osobe sa invaliditetom
Next NP Una, sedamnaest posto više posjeta ove godine

You might also like

TURIZAM

Bosna i Hercegovina ima najbolje hotele u Evropi!

Globalno poznata i najveća internet-stranica za pretraživanje hotelskih smještaja i istraživanje turističkih destinacija “Trivago” nedavno je objavila listu država koje imaju najbolje hotele u Evropi, a prvo mjesto po kvalitetu hotelskog

TURIZAM

Analiza Euromonitora: Obećavajuća budućnost za turizam u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad evropskog prosjeka, kosntatuje u svojoj analizi Euromonitor, izvještava Indikator.ba. – Nedavni razvoj turističke industrije u

TURIZAM

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao “Sarajevski atentat”. Turistička zajednica Kantona Sarajevo