Među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama centralne Evrope i jedna iz naše države

Među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama centralne Evrope i jedna iz naše države

Ukupno se sedam kompanija iz regiona bivše Jugoslavije našlo na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi.

Među njima je dominantna Hrvatska sa čak šest kompanija, dok Bosna i Hercegovina ima jednog predstavnika. Softverska kompanija Ministry of Programming se prvi put plasirala na listu 50 najbrže rastućih, i to na 21. mjestu sa stopom rasta od 813%.

Ministry of Programming je kompanija iz Sarajeva osnovana 2015. godine specijalizirana za podizanje start-up kompanija, koja je zajedno s svojim partnerima razvila inovativna rješenja poput pretraživača, društvenih mreža, trading sistema, te softvera za otkrivanje virusa.

“Čestitamo kompaniji Ministry of Programming i izuzetna nam je čast što je četvrti put uzastopno na ovoj prestižnoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija zastupljena i Bosna i Hercegovina. Konstantno prisustvo kompanija iz naše države na ovoj listi dokaz je da imamo vibrantnu scenu tehnoloških kompanija koja je prepoznata na velikoj sceni i već odavno izlazi iz lokalnih okvira. Mi kroz različite aktivne projekte koje imamo sa tehnološkim kompanijama iz BiH, ali i kroz posvećenost ovoj regionalnoj inicijativi, nastavljamo biti pouzdan partner među kompanijama iz ICT sektora“, izjavio je Muhamed Semić, viši menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja i savjetovanja povezanog s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

Listu predvodi Voltas IT iz Litvanije, sa rastom od fascinantnih 5.734 posto, a u prvih deset su i četiri start-apa iz Češke i po jedan iz Hrvatske, Estonije, Mađarske, Poljske i Slovačke. Češki start-apovi su inače najzastupljeniji na listi i ima ih čak 19, slijedi Poljska sa 11, Hrvatska sa 6, Litvanija sa 5 i Slovačka i Mađarska sa po 3.

Deloitte pravi ovu listu već 20 godina i rangira 50 najbrže rastućih privatnih i javnih kompanija u tehnološkom sektoru, a na osnovu rasta prihoda tokom četiri godine (od 2015. do 2018).

Kompanije moraju imati prihod od 50.000 eura tokom 2015, 2016. i 2017 godine kao i operativni prihod od najmanje 100.000 eura u toku 2018. godine. Naveći broj rangiranih kompanija bavi se softverom, njih 31, a čak 37 je na listi prvi put.

Previous Dva zlata, srebro i dvije bronze za bosanske inovatore u Zagrebu
Next Dan Gradačca: Prisjećanje na herojsku odbranu grada Husein-kapetana (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Gradačac – Otvoren ‘Centar za stručno osposobljavanje’ (VIDEO)

U Gradačcu je danas svečano otvoren “Centar za stručno osposobljavanje”, koji će pružati prilagođenu obuku za radnike u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje, a prva obuka za 30 CNC

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija joj je bila da proizvodi, obrađuje i izvozi različite vrste jagodičastog i šumskog voća. Dok je njihova misija ostala ista,

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz obara rekorde, u junu srušena granica od 1,2 mlrd. BAM

Izvoz koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u junu 2021. godine, a koji je iznosio 1,25 milijardi KM, historijski je najviši ostvareni mjesečni rezultat domaće izvozne privrede, izvještava Indikator.ba. Prvi