Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Sve je spremno da naša država konačno preuzme potpunu kontrolu nad bosanskohercegovačkim nebom, a to će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Davorin Primorac, direktor  BHANSA-e.

To znači, kako nam je pojasnio Primorac, da će Bosna i Hercegovina preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara visine, koje je najfrekventnije i najisplativije.  Do sada su kontrolu imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska i ujedno veliku finansijsku dobit.

Na ovaj događaj čeka se godinama.

– Mi preuzimamo srednji i gornji sloj zračnog prostora, gdje se odvija više od 80 posto zračnog prostora. Na tom dijelu je najveći broj preleta i radi se  o prostoru iznad 10.000 metara visine – kaže Primorac.

Ustvrdio je da ovo  važan finansijski događaj i za državu i za BHANSA-u, koja je samofinansirajuća neprofitna organizacija.

– Naši troškovi će biti veći za 20 posto, ali  očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 12 do 13 miliona maraka u odnosu na godinu ranije – smatra Primorac.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da je država  spremna da preuzme kontrolu, a novi kontrolori već u decembru počinju s radom.

– U smislu opreme, infrastrukture i ljudstva, mi smo više nego spremni. Već smo odškolovali 70 kontrolora letenja. Već smo i prošli inspekciju Evropske agencije za sigurnost zrakoplovstva, koja se odvija treću godinu zaredom. Posljednja je bila prije sedam dana – istakao je on.

Izgradnja tornja na Aerodromu Sarajevo

Primorac nam je kazao da će BHANSA uložiti višemilionski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Kada je u pitanju Aerodrom Sarajevo, radit će se obnova i izgradnja tornja koji će biti vizuelno usaglašen s novim terminalom koji se već gradi. Mi radimo na rješenju da bude usklađen s Aerodromom Sarajevo – kaže Primorac.

Previous Krug 99 odgovorio Tegeltiji: U demokratskom uređenju na postoji konstrukcija “konstitutivni narodi”
Next Lizde ponovo najbolja na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

  Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti

Ekonomija/Biznis

Na privremeni rad u SLO: Stotine Bosanaca prave televizore u Gorenju

Za proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju,, koja je s radom počela prvih dana nove godine, posao je dobilo skoro stotinu radnika iz Bosne i Hercegovine. Većina

Ekonomija/Biznis

Predstavljena Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, koja je danas predstavljena u Kantonu Sarajevo, donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u Kantonu Sarajevo te analizu prikupljanja i